BIZIT plus

SSD tržište će do 2025. godine dostići vrednost od 51 milijarde dolara

IDC predviđa veliko povećanje prodaje SSD-ova u naredne četiri godine. Broj prodatih SSD-ova do 2025. godine će na godišnjem nivou u proseku povećavati za 7.9 procenata, dok će prihodi u istom periodu rasti za 9.2 procenta godišnje. To će u 2025 godini doneti vrednost tržišta SSD-ova od 51.5 milijardi dolara.

ssd

U istom periodu, do 2025. godine očekuje se povećanje proizvodnih kapaciteta za 33 procenta. IDC navodi da je potražnja za SSD-ovima porasla zbog pandemije, koja je ubrzala potrebu za digitalnom transformacijom. Zbog rada od kuće, porasla je potreba za PC računarima koji su opremljeni SSD-ovima, ali je takođe povećana potražnja i u enterprise segmentu, gde su kompanije investirale i u cloud i u tradicionalni IT.

Takođe, u IDC izveštaju se navodi da su u poslednje vreme napravljena neka ključna unapređenja u SSD tehnologiji, kao što je NAND fleš (koji će u narednim godinama obezbediti pristupačna rešenja za SSD-ove). Takođe, iako je sada cena SSD-ova prilično visoka (zbog velike potražnje), u narednom periodu se očekuje pad cena. Niže cene će omogućiti veću fleksibilnost prilikom kupovine i bolju optimizaciju sistema.

Pročitajte i:  Samsung bi mogao prvi da napravi NAND od 1000 nivoa

U izveštaju se pominje i da se očekuje sličan rast HDD industrije, zbog povećanje potražnje za računarima, sistemima za video nadzor i proizvodima potrošačke elektronike. Do 2025. godine možemo da očekujemo rast prodaje HDD-ova u proseku za 18.5 procenata, na godišnjem nivou. Ovo može da znači i oporavak HDD industrije, koja je poslednjih godina u stalnom padu jer joj deo tržišta „otimaju“ SSD-ovi.

Izvor: ZDNet

Facebook komentari: