Očekuje se dalji pad Intelovog udela na tržištu procesora

Analitičari predviđaju da će u toku sledeće godine tržišno učešće Intel-a doći do minimalne vrednosti u zadnjih dvadesetak godina. Jedan od najvećih razloga za to je Apple-ova odluka da umesto njihovih procesora iskoristi sopstvene. Apple-ova tranzicija na sopstvene procesore trajaće dve godine što bi trebalo da se završi 2022. godine.

intel

Veliki udari od Apple-a i AMD-a

Kao rezultat do sada predstavljenih Mac računara sa M1 čipovima, očekuje se da će Intel ove godine izgubiti 50 procenata svojih porudžbina od Apple-a. U sledećoj godini, kada više ne bude Apple-ovih porudžbina, i kada se uzme u obzir AMD, Intel-ovo učešće na tržištu će dodatno opasti, a taj pad će se nastaviti i u 2023. godini. Naime, Apple je „držao“ oko 10 procenata Intel-ovog tržišta i za toliko će sledeće godine opasti Intel-ov tržišni udeo. Kada se u priču uključi i AMD, čiji tržišni udeo iz godine u godinu postojano raste (trenutno je na oko 10 procenata), možemo da očekujemo da će Intel u 2023. godini držati manje od 80 procenata tržišta procesora.

Pročitajte i:  Intel dobija 8,5 milijardi dolara u okviru CHIPS zakona

Intel je svestan koliko Apple utiče na njih, pa je u toku ove godine imao nekoliko marketinških kampanja usmerenih protiv Mac računara, ukazujući da su laptopi sa Intel procesorima superiorni u odnosu na Apple-ove M1 zasnovane računare. Ali, očigledno je da ta strategija nije uspela, pa ćemo da vidimo šta će Intel da smisli u narednom periodu, kako bi pokušao da se oporavi od štete prouzrokovane napretkom konkurencije.

Izvor: Mac Rumors

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,