ERP 2024

Šta donosi izmena u Zakonu o radu?

Jedna od izmena Zakona o radu je da će radnika, koga je inspektor zatekao da radi na crno, poslodavac morati da prijavi najduže u roku od tri dana, rekao je Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zoran Đorđević. O predviđenim izmenama razgovarano je na sednici Socijalno-ekonomskog saveta (SES), ali iz formalnih razloga nije postignut konsenzus o njegovom usvajanju. Ovakvu izmenu podržali su reprezentativni sindikati, kao i Unija poslodavaca Srbije, rečeno je na konferenciji za novinare posle sednice Saveta.

PCPress.rs Image

“Zalažemo se za borbu protiv sive ekonomije i podržavamo predloženu izmenu Zakona o radu jer je dobra, ali nismo do danas stigli i formalno da je usvojimo”, rekao je predsednik Unije, Nebojša Atanacković. Na pitanje novinara da li će domaće kompanije naredne godine povećati javne investicije Atanacković je rekao da Vlada još nije objavila kakve će biti izmene poreskih zakona i da od toga zavisi da li će ostati novca za nova ulaganja.

Ministar Đorđević je odgovarajući na pitanje, zašto je njegovom resoru smanjen budžet za narednu godinu rekao da to nije tačno i da je budžet povećan, jer će se neka davanja, u iznosu od 2,7 milijardi dinara, isplaćivati preko Nacionalne službe zapošljavanja. “Ministarstvu je za 2018. godinu odobreno ukupno 136 milijardi dinara, a dodatno smo dobili novac za još tri projekta među kojima je i smeštaj 904 lica sa liste čekanja u privatne staračke domove, za šta je izdvojeno 200 miliona dinara”, rekao je Đorđević.

Izvor: N1

Facebook komentari: