Šta kada 14. januara prestane podrška za Windows 7?

Kao što verovatno znate, Microsoft će 14. januara sledeće godine objaviti poslednji update za Windows 7 operativni sistem (sem za kompanije koje budu spremne da posebno plate za produženje podrške). Time će i zvanično, za mnoge jedna od najboljih Windows OS verzija, otići u penziju. Međutim, statiskike kažu da čak 28 procenata Windows korisnika i dalje upotrebljava Windows 7. S obzirom da se tokom sledeće godine očekuje povećan broj malicioznih napada na ovaj OS mnogi korisnici će se upitati šta da urade kako bi bolje zaštitili svoje računare.

PCPress.rs Image

Microsoft, naravno, preporučuje prelazak na Windows 10. Ukoliko imate legalnu licencu za Windows 7 to i dalje možete da uradite besplatno. Ali, da su korisnici to želeli, verovatno bi već odavno prešli na novu verziju OS-a. Dakle, pravo pitanje je šta Windows 7 korisnici treba da urade da bi bili što bezbedniji nakon 14. januara?

 • Prvi korak je da tog dana obavezno instalirate poslednji update za Windows 7.
 • Zatim mora da odabere neki pouzdan antivirus (podsećamo da je Windows „ubio“ svoj sopstveni antivirus, pa je potrebno da se odlučite za neki specijalizovani alat za tu namenu).
 • Sledi deinstalacija Internet Explorer-a. Ionako ga niko ne koristi, a u suštini na većini računara predstavlja samo veliku sigurnosnu rupu.
 • Potrebno je ukloniti MS Office i sve njegove komponente (uključujući i Outlook). Umesto toga odaberite neku besplatnu alternativu ili Google office suite.
 • Isključite Java-u i Adobe Flaxh Player u browser-ima
 • Kreiraje „Limited User“ nalog za sebe i koristite njega umesto administratorskog naloga u svakodnevnom radu
Pročitajte i:  Microsoft otključava Copilot AI unutar Office za preduzeća 

Naglašavamo da na ovaj način nećete biti 100 posto osigurani od eventualnih malicioznih napada, ali ćete bar smanjiti mogućnost infekcije Windows 7 računara.

Izvor: Tom’s Guide

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,

One thought on “Šta kada 14. januara prestane podrška za Windows 7?

 • 02. 01. 2020. at 16:05
  Permalink

  Zašto obrisati MS Office? Novije verzije (od 2013) su još uvek podržane i dobijaju bezbednosna ažuriranja. U ostalom, ukoliko je u pitanju verzija starija od 2013, jednostavno se može preći na noviju. Nema smisla prelaziti na G Suit koji je slabiji od Microsoft Offica-a.

Comments are closed.