Šta povezuje energetiku i rodnu ravnopravnost?

Izazovna i dinamična vremena u kojima živimo, nose brojne promene koje imaju za cilj da naprave moderno društvo  u kojem za svakoga ima mesta, osim za diskriminaciju bilo koje vrste. Jedna od tema koja je uvek aktuelna i usko je povezana sa gore pomenutim jeste i rodna ravnopravnost. Ova tema je toliko značajna da su je čak i Ujedinjene nacije istakle kao jedan od 17 globalnih ciljeva održivog razvoja.

PCPress.rs Image
Panel “Rodna ravnopravnost i energetika: izazovi i potencijali”, Foto: NIS

Na pomenutu temu, kompanija NIS je u saradnji sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost i Agencijom UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena organizovala skup pod nazivom “Energetika, rodna ravnopravnost i održivi razvoj” koja je za cilj imala da prikaže dosadašnja zalaganja, ali i buduće planove na polju ostvarivanja rodne ravnopravnosti u energetskom sektoru.

Otvarajući konferenciju, prof. dr Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije, ministarka rudarstva i energetika i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, istakla je da „rodna ravnopravnost i rodna perspektiva moraju da se nađu u svakoj pori našeg društva, kako bismo za nekoliko godina mogli da kažemo da smo uspeli da stvorimo jednake uslove za žene kao i za muškarce“.

PCPress.rs Image
Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a, Foto NIS

Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a, istakao je da su za kompaniju najvredniji resurs njeni zaposleni, kao i da NIS angažuje više od 11.000 zaposlenih, od kojih su trećina žene.

„Našu različitost vidimo kao šansu da ujedinimo najbolja iskustva i unapredimo svoje poslovanje u svim oblastima. Rodna ravnopravnost je jedan od temelja održivog razvoja kompanije, koji ćemo nastaviti da negujemo i razvijamo uz podršku partnera, među kojima istaknuto mesto zauzima Ministarstvo rudarstva i energetike“, naveo je Tjurdenjev.

PCPress.rs Image
prof. dr Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije, ministarka rudarstva i energetika i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost

Blerta Ćela, zamenica regionalne direktorke UN Women za Evropu i centralnu Aziju, istakla je da su žene ključni pokretači promena koje mogu oblikovati navike cele porodice kada je reč o upotrebi energije i drugih aktivnosti usmerenih na zaštitu životne sredine.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,