Stanford objavio studiju zasnovanu na podacima dobijenim sa Apple Watch-a

Istraživači sa Stanforda objavili su rezultate dvogodišnje studije nazvane „Apple Hearth Study“, koja se bavila temom kako Apple Watch može da detektuje atrijalnu fibrilaciju. Bolesnici koji imaju ovaj zdravstveni problem imaju srčane aritmije i potencijalni su kandidati za bolesti povišenog krvnog pritiska i infarkta.

PCPress.rs Image

Istraživanje je sponzorisao Apple i ono je započeto 2017. godine. U njemu je učestvovalo 400.000 dobrovoljaca koji su dozvolili pristup podacima iz njihovih iPhone-a i Apple Watch (serije 1, 2 i 3). Oni su na svojim uređajima imali instalirane Hearth Study aplikaciju koja je pratila različite parametre dobijene preko Watch-a, a posebna pažnja je posvećivana nepravilnom pulsu. Korisnicima kod kojih su detektovani ovakvi problemi, slati su elektrokardiografi, koji su mogli da budu od velike koristi njihovim doktorima prilikom dijagnostifikovanja bolesti.

Studija je pokazala da je samo 0.5 procenata učesnika dobilo notifikacije o nepravilnom pulsu. Nakon upoređivanja tih podataka i podataka sa obrađenih elektrokardiografa utvrđeno je da je 35% od tih pacijenata zaista imalo atrijalnu fibrilaciju. Kasnija dodatna ispitivanja pokazalo je da je Apple Watch detektovao ukupno 84 odsto od ukupnog broja učesnika koji su imali ovu bolest.

Pročitajte i:  Novi sklopiv uređaj veći od iPhone-a

Ova studija se pokazala veoma značajnom i jer je uticala na svest ljudi po pitanju zdravstvene zaštite,  jer je čak 76 odsto korisnika koji su obavešteni ovim putem otišlo kod svog doktora. To ukazuje da nosivi uređaji mogu da budu značajan podsticaj za preventivnu medicinu.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,