Star Trek ljubitelji mogu da nauče izmišljeni jezik Klingon

Popularna aplikacija za učenje jezika Duolingo dodala je kurs za jedan od najpoznatijih izmišljenih jezika svih vremena – Klingonski iz popularnog serijala Zvezdane Staze. Novi kurs je bio u radnoj verziji na Duolingo-voj veb lokaciji „Incubator“ poslednjih nekoliko godina, i sada je konačno završen u veb verziji Duolingo-a (na iOS i Android stiže nešto kasnije).

PCPress.rs Image

Jezik je prvi izmislio američki lingvista Marc Okrand u svrhu korišćenja u Star Trek filmovima i serijama, iako je Okrand kasnije nastavio da ga razvija u potpuno operativan jezik. Kurs Duolingo je kreirao tim dobrovoljaca koji tečno govore ovaj izmišljeni jezik. Bilo je nekoliko neuobičajenih stvari u vezi sa klingonskim jezikom, koje su kreatori morali da reše pre nego što je došao na Duolingo. Kao što je izjavila Michaela Kron, PR menadžer Duolingo-a, u intervjuu za Engadget, “Klingonski koristi apostrofe u sredini reči, a to je nešto što naš sistem nije mogao da shvati na početku, jer nijedan drugi jezik to nema”. Kompanija je takođe trebalo da reši činjenicu da je veliko slovo važno u pisanom Klingonskom, gde značenje reči može da se promeni u zavisnosti od toga da li se početno slovo piše veliko.

Pročitajte i:  Samsung lansira aplikaciju za pomoć ljudima sa govornim poremećajima

PCPress.rs Image

Klingonski nije prvi pokušaj Duolingo-a da dodaju izmišljene jezike iz popularnih TV emisija, jer je aplikacija prošle godine dodala kurs za Valerijanski iz serije Igre prestola.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , , ,