Data centri 2024

Stare video-igre u novom vremenu

Video-igre su stigle u naše domove sedamdesetih godina prošlog veka, te su od tada bitna alatka za popravljanje naše realnosti. Iako je tržište bogato novim naslovima, mnogi od nas se još uvek sa nostalgijom sećaju igrica od pre nekoliko godina, čak decenija. Ta sećanja zaljubljenike u igrice teraju da pronađu način na koji bi oživeli igračke doživljaje iz mladosti. Kolekcionari možda još uvek imaju kopije starih video-igara, ali možda nemaju stari hardver, a moderna tehnologija ne dozvoljava pokretanje ovakvih igrica na uređaju.

PCPress.rs Image

Možda ćete i naći neki od starih naslova, koji je moguće skinuti na piratskim sajtovima, iako ga kompanija, koja ga je proizvela, više ne prodaje. Tako ćete ponovo moći da gospodarite Pong-om, prvom arkadnom igricom iz 1972. godine, ili možda nešto mlađom Age of mythology iz 2002. Izniklo je mnogo sajtova koji popisuju i čuvaju ove napuštene naslove, a svojim sadržajima su smislili i zajedničko ime – abandonware.

Abandonware se definiše kao bilo koji softver koji je star nekoliko godina, te se više ne pravi niti podržava od strane proizvođača. Kad govore o abandonware-u, ljudi obično misle na stare video-igre ili druge softvere koje neko besplatno distribuira online.

Pročitajte i:  Netflix obustavlja reklame u Vijetnamu

U mnogim slučajevima ovakva distribucija proizvoda nije legalna, budući da su i stari softveri zaštićeni kao intelektualno vlasništvo, bilo da ih kompanija još uvek prodaje ili ne.

U poslednje vreme kompanije su počele da ponovo puštaju stare naslove u prodaju, besplatno ili za neku određenu sumu, a stručnjaci su ih prilagodili novim platformama.

Izvor: howstuffworks.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,