Stari (dobri?) telefoni

Izbor mobilnog telefona nije lak zadatak, česta dilema je da li izabrati aktuelni model srednje klase ili prošlogodišnji top‑model. Ili možda pogledati još dalje u prošlost…

PCPress.rs ImageRazvoj pametnih telefona već neko vreme stagnira i nema jasnih naznaka neke nove tehnologije koja bi pokrenula nov razvojni ciklus. Svaki novi broj – 5, 6, 7, 8, 9, 20… – u oznaci novog modela u praksi pokazuje malo stvarnih noviteta. No, ostavimo tu mozgalicu proizvođačima i onima koji uvek kupuju najnoviji model bez obzira na sve. Za opreznije kupce, cena je problematičan faktor jer su novi top‑modeli uvek papreno skupi, pa se gleda srednji i niži segment tržišta. Tek to nije lak zadatak, jer proizvođači pažljivo odmeravaju šta će redukovati kako bi se dobio jeftiniji model. Metode su uvek iste i poznate: slabiji procesori, manji ekrani, niže rezolucije kamere, manje memorije i slično.

Poželjni oldtajmeri

Proizvođače uvek privlači ideja da naprave što veću razliku između jačih i srednjih modela, a to srednju klasu novih uređaja stavlja u „ratnu zonu“ sa starim top‑modelima. Pre nekog vremena, tako nešto jednostavno nije bilo moguće, jer bi telefoni za godinu dana toliko napredovali da ni najbolji stari modeli nisu imali šanse u poređenju s novim. Sada je situacija sasvim drugačija, jer uređaji stari jednu ili dve, pa čak i tri generacije uopšte ne izgledaju zastarelo. Budući da se oni i danas mogu naći sasvim novi i nekorišćeni u slobodnoj prodaji, i dalje predstavljaju veoma zanimljiv predlog za kupovinu.

Trenutno je možda i najbolja opcija za kupovinu model iz 2014. godine – LG G3. Tada se pojavio kao prvi telefon sa 1440p rezolucijom, a to je danas standard za nove top‑modele. To znači da najnoviji LG G6 ili Samsung Galaxy S8 imaju istu rezoluciju. Pored toga, G3 ima dosta dobru 13 Mp kameru sa optičkom stabilizacijom, kao i veliku 3.000 mAh bateriju, što su karakteristike koje uglavnom „nestanu“ na uređajima srednje klase. Finalna stavka je operativni sistem, a ovde je zvanični 6.0.1 Andorid ROM, pa je i softverska podrška na dobrom nivou. Istina, ovog modela ima sve manje na tržištu zato što su zalihe pri kraju, pa je skoro poslednji momenat da potražite G3, ukoliko želite veoma dobar uređaj po ceni od oko 240 evra. Za par desetina evra više, može se naći i LG G4 koji je još bolji uređaj: brži Snapdragon 808 SoC još bolje „gura“ 1440p rezoluciju, kamera je dostigla 16 Mp…

Problem sa ovim modelom jeste to što se pokazalo da ima fabričku grešku, pa se dešava da se sam isključi i nakon toga zaglavi u boot sekvenci. LG je ustanovio u čemu je problem, pa modeli proizvedeni posle novembra 2015. nemaju više tu grešku. Datum proizvodnje može se lako proveriti preko serijskog broja. Dovoljno je da pogledate prve tri cifre i biće sve jasno: ukoliko piše 602, to znači da je uređaj proizveden 2016. godine u februaru. Ako uspete da nađete takav model, LG G4 je trenutno odlična kupovina, ali i dalje uz mali rizik da eventualno dođe do pomenutog problema, jer se on javlja i na nekim kasnije proizvedenim uređajima.

Ispod 300 evra

Još jedan veoma zanimljiv model jeftiniji od 300 evra jeste Motorola Moto X Style. Nudi veoma slične karakteristike kao i LG G4: 1440p IPS ekran, Snapdragon 808 SoC, 3 GB RAM memorije i operativni  Androidsistem 6.01. Jedna od vrlo retkih karakteristika u svim mogućim telefonima koju Moto X Style ima jesu dva prednja stereo‑zvučnika. Zvuk je odličan i jak, pa imate veoma dobar osećaj kada gledate bilo kakav video‑sadržaj. Moto X Style stvarno nema mnogo mana, a glavna zamerka vezana je za kameru. Tu je 21 Mp senzor, ali nema optičke stabilizacije. Bez obzira na to, Moto X Style u ovom momentu ima prednost u odnosu na većinu modela srednje klase vodećih proizvođača.

Sličnih primera ima i u malo drugačijoj klasi telefona, pa je pouka priče da treba detaljno proučiti specifikacije u nekom cenovnom opsegu i ne bežati od nešto starijih modela. Naročito od onih koji su bili „udarni“ u vreme kada su se pojavili na tržištu.

Miloš Stamenković

(Objavljeno u PC#242)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,