Starlink Internet uskoro u javnoj beta fazi testiranja

SpaceX je aplicirao za Rural Digital Opportunity Fond koji je raspisala federalna komisija za komunikacije u iznosu do 16 milijardi dolara, za razvoj širokopojasnog Interneta u ruralnim sredinama. Cilj ovog fonda je da se obezbedi download brzina od minimalno 25 Mbps za oko šest miliona domova i kompanija koje trenutno nemaju pristup širokopojasnom Internetu.

PCPress.rs Image

Tokom internih testiranja, Starlink Internet je dostigao brzine od 103 Mbps za download i 40.5 Mbps za upload, sa maksimalnom latencijom od 19 ms, što su mnogo bolje vrednosti od konvencionalnog satelitskog Interneta i kablovskog Interneta (koji nije isplativ da se dovede u većinu ruralnih krajeva).

Ovo se može smatrati prvim korakom ka Starlink public beta fazi testiranja, jer se privatna beta testiranja već se obavljaju u Kanadi i SAD-u. Pri tome, kako se broj satelita i zemaljskih stanica bude povećavao, povećavaće se brzine i vreme operativnosti, a latencija će se smanjivati. Već za leto sledeće godine, obećavaju da će latencija pasti na 16 ms.

Naravno, to neće biti besplatno za korisnike. Neophodna oprema za konekciju na Starlink Internet koštaće 499 dolara, a mesečna pretplata 99 dolara.

Pročitajte i:  BeotelNet: Pouzdana adresa za hosting

Izvor: ZDNet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,