BIZIT plus

Stav: Full HD kamera iz Samsunga

PCPress-Samsung-VP-HMX20C-EDC-1 Pu­ni HD for­mat, sni­ma­nje na čvrsti me­dij, pri­me­na naj­no­vi­je H.264 kom­pre­si­je, vrlo so­li­dna op­ti­ka i auto­ma­ti­ka, te niz priv­lačnih de­ta­lja – sve to čini Sam­sung VP‑HMX20C/EDC ve­oma do­brom ku­po­vi­nom za am­bi­ci­o­zne vi­deo-ama­tere

Iako je Samsung prilično oprezna kompanija kada treba napraviti neki radikalan potez na modelima video kamera (što ne važi za njihove ostale programe), nekoliko značajnih novosti će vam sigurno prijati. Pre svega, ovo je Full HD kamera, što znači da snima u rezoluciji 1920 x 1080 u progresivnom modu (bez preplitanja) – ili kraće 1080p. To se u potpunosti slaže sa najnovijim tendencijama, kao i činjenica da kamera ne koristi traku, optički disk ili hard disk, već snima na memoriju. Ugrađeno je 8 GB interne memorije u koju možete snimiti 71 minut HD video materijala najvišeg kvaliteta. Memoriju možete proširiti MMCplus ili SDHC karticom do 32 GB, ali pre nego što počnete panično da tražite kartice odgovarajuće brzine, razmislite o tome da li vam je to preko potrebno. Naime, retko kada ćete biti u prilici da kontinuirano snimate HD duže od 70 minuta (ni baterija vam to neće dozvoliti), a raspoloživa minutaža za SD snimake je daleko veća (preko 310 minuta u normal modu)

Pročitajte i:  Galaxy AI dostupan za „probnu vožnju“ korisnika pametnih telefona, kroz osveženu Try Galaxy aplikaciju

Oni koji uvek streme najnovijim rešenjima verovatno će se obradovati i primenjenoj H.264 kompresiji. Podsetimo da smo prošle godine, u ovo vreme, takođe pri pregledu HD kamera, kukali na neusaglašenost H.264 foramata zapisa, pa čak i prednost dali kamerama koje koriste trake i „arhaični“ HDV zapis baziran na dobroj staroj MPEG-2 kompresiji i MPEG-1 Layer2 zvuku. Pored činjenice da su ovi dobro poznati kodeci prepoznatljivi svim programima za obradu i montažu video materijala, više nas je privukla činjenica da MPEG i dalje ima bolju kompresiju kolorita, i nešto veće umekšavanje ivica objekata, pogotovo kod onih koji se brzo kreću. Iako mnogi više vole H.264 pristup koji se bolje snalazi upravo na ivicama, slika koja je „oštra kao žilet“ nekada ima i svojih mana – za početak, snimak mora da bude briljantan, da bi H.264 obavio svoj posao kako treba. Napuštanje anamorfnih HDV formata i usvajanje prave Full HD rezolucije, međutim, donosi i nužnost prelaska na H.264 kompresiju. Samsung nije mnogo mudrovao oko primenjenog formata, pa je kontejner .MP4 fajl, otvoreni format, zapravo skoro identičan .MOV formatu. Da stvar bude lepša, ugrađena elektronika posao obavlja vrlo dobro, bez artefakata, čak i kod „manje stručno“ snimljenog materijala, pa ćete čak ponegde naći (pogrešan) podatak da je primenjena HDV kompresija.

Pročitajte i:  Samsung prelazi na novi 3D V-NAND dizajn

Treba istaći i vrlo pregledan 2,7-inčni touchscreen, kakve do sada kod Samsung-a nismo viđali. Na njemu je moguće izvesti sva podešavanja i komande koje će vam zatrebati u toku snimanja ili reprodukcije. Štaviše, omogućava i pogodnost kao što je touch focus – ukoliko ste nezadovoljni kako je proteklo automatsko izoštravanje, prosto na ekranu pokažete šta je objekat od interesa na koji treba da se skoncentriše mehanizam za izoštravanje. Kameru krasi pristojan niz automatskih pomagala kao što su face detect, tele macro mod, popularni Samsung-ov easy mode taster, ali i niz naprednih podešavanja za balans belog, ručno podešavanje ekspozicije, konektor za spoljni mikrofon.

PCPress-Samsung-VP-HMX20C-EDC-2 Jedna od najzanimljivijih stavki je slow motion snimanje, koje do sada nismo viđali na kamerama ovog cenovnog ranga. Kamera je, naime, u stanju da snima brzinom od 250 slika u sekundi. Činjenica je, da zbog ograničenja medija, snimak može da traje samo 10 sekundi i da bude u SD rezoluciji, ali čak i tako nastali, “slomo” snimci deluju impresivno. Nikakvo „razvlačenje vremena“ u softveru ne može da pruži takve rezultate usporenog snimka kao pravo snimanje ubrzanim režimom.

Pročitajte i:  Samsung Electronics proglašen za broj 1 na globalnom tržištu OLED monitora

Objektiv ima desetostruki zum i odličnog je kvaliteta, što je tendencija koja se primećuje i kod Samsung fotoaparata. CMOS senzor ima 6,4 megapiksela na 1/8“ što je skoro duplo veća površina od njegovog prethodnika. Sama po sebi, prednost većeg CMOS čipa donosi i nešto veću veličinu senzorskog piksela, a to znači veći korisni signal u odnosu na šum. Uprkos tome, snimanje u lošijim svetlosnim uslovima nije jača strana ove video kamere, ali se u srednjim i dobrim uslovima snalazi savršeno. Slično se može konstatovati i za fotografije koje mogu biti rezolucije do 2880 x 2160 piksela.

Uprkos ponekom sitnom nedostatku (HDMI izlaz je raspoloživ samo na podnožju preko koga se puni), sa manje od 500 grama i odličnom ergonomijom, ova kamera zaslužuje epitet savršenog partnera na putovanjima i porodičnim skupovima. Ljubitelji sporta umeće da iskoriste i čari usporenog snimka, za šta je cena od 49.990 dinara sasvim primerena.

Izvor: PC Press #151, Voja Gašić

Stav-Samsung

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,