BIZIT plus

Steam Deck – Valve ozbiljan da uzme tržište Nintendo Switchu

Valve je najavio sopstvenu konzolu od 400 dolara koja može da parira konkurentskom Nintendo Switch-u. Konzola zaista predstavlja prenosivi računar, jer se može priključiti na monitor ili televizor, instalirati aplikaciju i softver, koristiti za gledanje videa i još mnogo toga.

Steam Deck – Valve ozbiljan da uzme tržište Nintendo Switchu

Rezervacije su već rasprodate do sredine 2022. godine

Steam Deck će raditi na novoj verziji SteamOS-a, Valve-ovom operativnom sistemu zasnovanom na Linux-u. Korisnici će moći da igraju i Windows igre koje nemaju zvaničnu podršku za Linux koristeći Valve-ovu tehnologiju kompatibilnosti, Proton (Steam Play). Steam Deck je trenutno dostupan samo putem rezervacije za SAD, UK, Kanadu i Evropsku uniju. Prve rezervisane Steam konzole trebale su da se isporuče u decembru, ali se očekivani datum pomerio za 2022. Cena Steam Deck-a zavisi od verzije na osnovu veličine skladišnog prostora, a najjeftinija iznosi 399 dolara (64 GB). Za one koji planiraju nadogradnju memorije, verovatno će im biti potrebna dodatna MicroSD kartica radi bržeg učitavanja.

Najvažnija stvar za igrače na PC-u je da Steam Deck radi na AMD APU-u, koji je izgrađen oko dve ključne AMD strukture, Zen 2 i RDNA 2. Valve se odlučio za ekran rezolucije 1280 x 800 koji će korisnicima omogućiti uživanje u igricama. Trajanje baterije ne zvuči spektakularno, jer je predviđeno na 2-8 sati, u zavisnosti od toga šta igrač radi. Steam Deck je namenjen kao otvorena platforma. Na njemu se može instalirati Windows, pa čak i prodavnice, poput Epic Store-a ili Xbox Game Pass-a. Kompanija je u pregovorima za otključavanje igara poput Apex Legends, Destiny 2, Fortnite, PUBG i drugih popularnih naslova.

Pročitajte i:  Nintendo će predstaviti naslednika Switch-a do kraja marta 2025. godine

Izvor: The Verge

Facebook komentari: