BIZIT plus

Stellantis i Samung grade fabriku baterija u Indijani

Stellantis, matična kompanija Dodge, Jeep i Chrisler, odabrala je Kokomo u Indijani, kao lokaciju za svoju sledeću fabriku baterija za električna vozila. Fabrika će biti izgrađena u partnerstvu sa južnokorejskim Samsung SDI, vodećim proizvođačem baterija za električna vozila. Kompanije su to objavile u utorak zajedno sa guvernerom Indijane Erikom Holkombom i nekoliko drugih lokalnih zvaničnika u Kokomu.

PCPress.rs Image

Oko 1,400 novih radnih mesta

Novi objekat će otvoriti 1,400 novih radnih mesta i koštaće 2,5 milijardi dolara za izgradnju, iako su Stellantis i Samsung spremni da potroše do 3 milijarde dolara na projekat, rekao je Mark Stjuart, glavni operativni direktor Stellantisa na konferenciji za novinare. Troškovi će biti podeljeni između dve kompanije. Stellantis već upravlja brojnim objektima u Kokomu, uključujući postrojenja za livenje, menjače i motore. Dodavanje fabrike EV baterija će pomoći da se ubrza napor proizvođača automobila da elektrifikuje ogromne delove svoje linije, saopštila je kompanija. Stellantis je ranije najavio da će izgraditi fabriku EV baterija vrednu 4,1 milijardu dolara, zajedno sa LG Energy Solution, u Ontariju.

Pročitajte i:  Budući Samsung Galaxy satovi - kvadratni 

Stellantis, koji je sporije prihvatio EV od Forda i General Motorsa, rekao je da cilja na prodaju 5 miliona EV do 2030. Kompanija, koja je četvrti po veličini proizvođač automobila na svetu, objavila je sveobuhvatan plan prošle godine da elektrificira linije većine svojih brendova, uključujući EV verzije kamioneta Ram 1500 i Dodge električnih muscle automobila, kao i više modela Jeep-a. Ranije ove godine, kompanija je objavila da će Krajsler prodavati samo električna vozila do 2028. godine.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,