BIZIT plus

Stiže 4G verzija modela Nokia 3310

HMD Global je polako vraćao svoj čuveni model mobilnog telefona Nokia 3310 u moderno doba. Kompanija je prvo objavila osnovnu 2G verziju koja je stvarno mogla samo da obrađuje pozive i poruke, zatim je došao 3G model, a sada, konačno stiže i LTE varijanta za 2018. godinu.

PCPress.rs Image

Kompanija, koja stoji iza ovog mobilnog telefona, HMD Global Oy koja je od Microsoft-a otkupila potrebna prava kako bi mogli da proizvode mobilne uređaje pod Nokia brendom. Novi uređaj prati stope 3310 i 3310 3G pa je kreativno nazvana Nokia 3310 4G, i deli virtuelno identičan dizajn sa svojim prethodnicima. Za sada je telefon objavljen samo za kinesko tržište u partnerstvu sa kompanijom China Mobile.

HMD je ovaj model opremio sa znatno većom količinom RAM-a i interne memorije nego što je to slučaj s ranijim modelima, pa tako dolazi sa 256 MB RAM-a i 512 MB interne memorije. Kome 512 MB nije dovoljno može uz pomoći memorijske kartice proširiti za dodatnih 64 GB. Iako hardver možda izgleda isto, HMD Global je obnovio softver i zamenio Java bazirani OS ranijih modela 3310 za YunOS, verziju Androida koju je razvila kompanija Alibaba. Postoji podrška za VoLTE HD pozive i mogućnost kreiranja hotspot-a kako bi mogao svoju Internet konekciju da deli sa drugim uređajima. Ovogodišnji model dobio je i podršku za Bluetooth 4.0 dok se ostatak specifikacija nije menjao. Ekran je i dalje 2,4-inčni, rezolucije 240 x 320 piksela. Kamera se i dalje odlikuje rezolucijom od 2 MP kao i baterija kapacitetom od 1.200 mAh.

Pročitajte i:  Korisnici 5G u Indiji troše 3,6 puta više podataka u poređenju sa korisnicima 4G

Međutim, autonomija se znatno smanjila pa tako više nije moguće slušati muziku između 40 i 50 sati već do 31 sat. Nažalost, ove nove funkcije dolaze po ceni ozbiljnih troškova po život baterije, što je približno 15 sati razgovora za 2G pozive i samo pet sati za LTE. Isto tako vreme u stanju pripravnosti je palo sa 744 i 648 sati na samo 360 sati. Još uvek se ne zna cena i datum izdavanja 3310 4G modela, niti da li će biti objavljena na tržištima van Kine, ali će verovatno više informacija biti dostupno na Mobile World Congress-u. 

Izvor: The Verge

Facebook komentari: