Računari i Galaksija

Stiže Windows 8

Nova nada kompanije Microsoft, operativni sistem Windows 8, upravo je zvanično predstavljen, a od sutra je dostupan širom sveta.

 

PCPress.rs ImageGlavni čovek Windows tima, Stiven Sinofski, otvorio je konferenciju u Njujorku na kojoj će gigant iz Redmonda predstaviti novu verziju operativnog sistema.

“Postoji mnogo potencijala za budućnost računara. Windows 8 je velika prekretnica u evoluciji i revoluciji računara”, rekao je on.

“Windows 8 je najbolji Windows ikada”.

Sinofski je istakao da se tehnologija znatno promenila u odnosu na vreme kada je izašao Windows 95, a osim što su se računari promenili i naša interakcija sa njima je drugačija. Windows 8 radi dobro i na ti novim, ali i na starim uređajima, rekao je on.

“Nijedan proizvod nikada nije testiran toliko kao Windows 8”, istakao je Sinofski i istakao da je novi Windows prišao kroz čak 1,24 milijarde sati testiranja.

Prelazak na novu verziju korisnicima Windowsa 7, Viste ili XP-a  biće dostupan po ceni od 39,99 dolara u promo periodu, a iz Microsofta Srbija stiže informacija da će u narednih par nedelja na tržište će biti lansirano više od 100 različitih uređaja u preko1 00 maloprodajnih objekata, uključujući objekte Comtrade Shopa, Gigatrona, Laptop centra, Tehnomanije, Win Wina i drugih.

Pročitajte i:  Hakeri koriste ChatGPT za jače cyber napade

Svi korisnici koji su u preko 140 zemalja kupili svoj PC uređaj sa Windows 7 operativnim sistemom u periodu od 2. juna 2012 do 31. januara 2013. godine,  mogu unaprediti svoj sistem po posebnoj Windows upgrade ponudi od svega 14,99 američkih dolara.

Pored novog Windowsa, danas je  najavljen i početak rada Windows prodavnice aplikacija, ali i Windows RT, verzija za rad na ARM procesorima.

PCPress.rs ImageO brojnim uređajima koji će raditi na Windowsu 8, a na kojima je Microsoft radio zajedno sa svojim partnerima, govorili su Majk Angulio i Džuli Larson Grin. Među uređajima koji su se našli na sceni nalazi se Samsung Ativ, predstavljen uoči IFA sajma u Berlinu, Dell XPS 10, Lenovo Yoga, a svoje uređaje pripremili su i Asus, HP, Acer i Sony.

“Ovo je zaista uzbudljiv dan”, rekao je Stiv Balmer, izvršni direktor Microsofta. “Stiže nova era za Microsoft i nova era za naše korisnike”.

Govoreći o Windowsu 8 i uređajima na njemu, Balmer je rekao da su oni spoj najboljeg od PC-a i tableta u jednom uređaju i kao takvi savršeni za sve aspekte života. Njega dodatno obogaćuju i Windows 8 aplikacije koje je Microsoft napravio.

Pročitajte i:  Još autora se pridružuje tužbama protiv Microsofta i Open AI

“Kreirali smo i Office 2013 sa Windowsom 8 na umu. Takvru produktivnost nikada nećete naći na nekom tabletu”, kaže Balmer, “korisnici će voleti Windows 8 i uređaje na njemu, poslovni korisnici takođe”.

On je podsetio i da je Windows Phone 8 kreiran na istim principima i podsetio da je zvanično predstavljanje ovog mobilnog OS-a u ponedeljak.

“Window 8 računari su zaista najbolji računari danas, pogledajte samo liniju proizvoda koje smo predstavili. Ohrabrujem vas da isprobate novi Windows”, rekao je on.

“Hvala vam na vašem vremenu dobrodošli u svet Windowsa 8”, reči su kojima je Microsoftov CEO zatvorio konferenciju.

Pored novog Windowsa, Microsoft je govorio i o Surface tabletu, prvom računaru koji je ova kompanija proizvela.

Baš kao i Windows 8, Surface će se u prodaji naći od sutra, a večeras su prikazane neke od njegovih mogućnosti. Osim što ga cover sa tastaturom čini odličnim alatom za rad, Surface je i veoma izdrživ.

Na konferenciji je rečeno da trpi padove pod različitim uglovima, a oni su testirali čak 72.

Pročitajte i:  Microsoft Edge Copilot AI ne može sumirati svaki YouTube video 

Ovaj tablet već je bilo moguće naručiti u pretprodaji, a analitičari očekuju da će se interesovanje znatno povećati nakon večerašnje konferencije.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,