BIZIT plus

Stižu automobili kojima ćemo upravljati mislima!

Automobilski giganti kao što su Tojota, Nisan i Tesla već su uveliko najavili automobile koji će ići bez vozača, ali to možda nije jedini futuristički novitet u auto-industriji koje nas čeka u bliskoj budućnosti.

skully

Tim kineskog Nankai Univerziteta razvio je prototip automobila kojim će upravljati, ni manje ni više nego – ljudski mozak, prenosi Rojters. Tim radi na tehnologiji koja koristi moždane signale da automobilu uputi komandu da se zaustavi, krene napred, nazad, da se zaključa i otključa.

Zhang Zhao, jedan od učesnika ovog projekta, objašnjava kako stvari funkcionišu. Naime, vozač mora da nosi kacigu na kojoj se nalazi 16 EEG senzora, koji detektuju moždanu aktivnost. Zatim računar analizira ove znake, prevodi ih u komande i šalje automobilu.

Automobilska industrija se u poslednjoj deceniji vrtoglavo razvija. Google je, posle mnogo godina testiranja, konačno objavio da će lanirati pametne automobile za široko tržište u narednih pet godina. S druge strane, i Tojata i Nisan najavili su da će do 2020. automobili koji se kreću bez vozača postati realnost za krajnje kupce.

Cela ideja da se naprave vozila koja će pokretati misli nastala je iz želje da se pomogne fizički hendikepiranim ljudima da voze, rekao je vođa projekta Duan Feng.

Loša vest je da, za sada, nema planova za masovnu proizvodnju ovih vozila, odnosno kaciga.

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,