ERP 2024

Stižu nove slike James Webb teleskopa

Istraživači će koristiti ove podatke kako bi testirali trenutne teorije o formiranju zvezda.

PCPress.rs Image

James Webb još jednom donosi prelepe slike

Teleskop je ovoga puta usmeren ka centru Mlečnog puta i omogućio je posmatranje „najgušćeg dela“ naše galaktičke okoline sa „neviđenom preciznošću“. Konkretno, slike koje su dobijene potiču iz oblasti u centru Mlečnog puta gde se formiraju zvezde. Ta oblast se naziva Strelac C ili skraćeno Sgr C.

Ova oblast je udaljena oko 300 svetlosnih godina od supermasivne crne rupe galaksije, Strelac A, i preko 25.000 svetlosnih godina od Zemlje. Ova oblast predstavlja područje u kosmosu koje obiluje zvezdama – preko 500.000 njih. U toj oblasti se nalaze razne grupe protozvezda, koje su zapravo zvezde u procesu formiranja. Rezultat ovog predela je zadivljujući ali i haotičan prikaz svemirskog materijala. Posebno je fascinantan u poređenju sa našim delom kosmosa koji je očigledno siromašniji u ovom pogledu. Ovaj deo svemira je prepun aktivnosti stvaranja i razvoja zvezda, stvarajući spektakularan prizor haosa i dinamičnosti.

PCPress.rs Image

Nikada do sada nije bilo podataka o ovoj oblasti

Galaktički centar je “najekstremnije okruženje” u Mlečnom putu, kako je naveo profesor Univerziteta u Virdžiniji Džonatan Tan, koji je pomagao timu za posmatranje. Nikada do sada nije bilo podataka o ovoj oblasti sa ovakvim “stepenom rezolucije i osetljivosti”. Sve to je sada dostupno zahvaljujući snazi teleskopa James-a Webb-a.

U centru svega je masivna protozvezda koja ima više od 30 puta veću masu od našeg Sunca. Zbog prisustva ove masivne zvezde, region u kojem se nalazi deluje manje naseljenim nego što zapravo jeste. Razlog je taj što ova velika zvezda blokira svetlost drugih zvezda iza sebe, stvarajući efekat da te zvezde nisu vidljive Webb teleskopu.

Pročitajte i:  Blue Origin uspešno poslao turiste na ivicu svemira posle duže pauze

Dakle, ono što vidite je opsežna procena koliko je oblast zapravo gusto naseljena. Podaci koje pružaju ove slike omogućuju istraživačima da svoje trenutne teorije o formiranju zvezda stave na “njihov najrigorozniji test”.

Instrument NIRCam (Near-Infrared Camera) na svemirskom teleskopu Webb zabeležio je slike velikih emisija jonizovanog vodonika, koje su plave boje, na donjem delu slike. Ovo je verovatno rezultat aktivnosti mladih i masivnih zvezda koje ispuštaju visoko energetske fotone. Međutim, ogromna veličina regiona je iznenadila istraživače, što će zahtevati dalja istraživanja.

Glavni istraživač tima za posmatranje, Samuel Crowe, rekao je da će istraživanje omogućeno ovim i budućim slikama, naučnicima omogućiti da razumeju prirodu masivnih zvezda.

Ovo nije prva zanimljiva slika koji je napravio James Webb. James Webb je prikazao stvari za koje ljudi ne bi poverovali da postoje. Na sreću, James Webb je još uvek funkcionalan i sposoban za dalja istraživanja.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,