Računari i Galaksija

Stopa piratizovanja igara u Rusiji značajno porasla od početka rata

Istraživanje koje je sproveo TorrentFreak ukazuje da je od početka rata sa Ukrajinom, značajno porastao procenat piraterije igara u Rusiji. Rezultat koji je dobijen tom prilikom pokazuje da je tokom prošle godine 69 procenata ruskih gejmera odigralo bar jednu igru koju je preuzela sa piratskih sajtova. To je za 18 procenata više od 2021. godine, kada je istraživanje pokazalo da je takvih igrača bilo 51 procenata.

PCPress.rs Image

Jedan od razloga za povećanje piraterije je što ruski gejmeri tokom prošle godine nisu imali mnogo izbora za kupovinu legitimnog softvera. Nakon što je Ukrajina početkom marta prošle godine pozvala proizvođače igara da blokiraju Ruske i Beloruske naloge, tom pozivu su se odazvale mnoge kompanije. Prvi je to uradio CD Projekt Red, a za njim su to učinili Microsoft, Ubisoft, Take-Two, EA, Activision i Epic. Nešto kasnije pridružili su im se Sony i Nintendo. Uz sve njih, MasterCard i Visa i PayPal su suspendovali svoje servise u Rusiji, dok su Google i Nintendo zabranili plaćanje iz Rusije u svojim prodavnicama aplikacija.

Pročitajte i:  Potpuno proizvedena u Kini - prva gaming PC matična ploča

Sve to je sve dovelo do činjenice da je skoro 20 procenata igrača iz Rusije, tokom prošle godine preuzelo i odigralo više od 10 piratizovanih igara. S druge strane, 31 procenat gejmera naveo je da nije odigralo ni jednu piratizovanu igru. Pored toga, samo sedam procenata igrača navelo je da nisu igre kupili kroz oficijelne kanale, što ukazuje da je 93 procenta igrača koji su učestvovali u istraživanju, čak i ako su igrali piratizovane igre, ipak su našli način kako da kupe bar neku igru tokom prošle godine.

I sama gaming industrija beleži veliki pad u Rusiji. Broj oglasa za posao u gaming industriji je tokom prve polovine prošle godine opao za skoro 40 procenata, a tome je u najvećoj meri doprineo odlazak iz Rusije stranih gaming studija.

Izvor: ArsTechica

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,