BIZIT plus

Stručnjaci tvrde da će AI unaprediti hakerske napade

Eksperti iz Centra za nacionalnu bezbednost Velike Britanije (NCSC) upozoravaju da bi AI alati uticati na cyber bezbednost i da će skoro sasvim sigurno unaprediti hakerske napade, posebno ransomware kampanje.

PCPress.rs Image

Ističe se da hakeri već koriste AI u različite svrhe, a očekuje se da se situacija u naredne dve godine još pogorša. Veruje se da će veštačka inteligencija omogućiti da i oni koji nemaju iskustva izvode ozbiljne ransomware napade. To znači da će napadi biti efikasniji, budući da neće zahtevati mnogo vremena (bar ne kao ranije), tehnološkog znanja i napora.

Veliki modeli (LLM) kao što su ChatGPT i Bing Chat imaju zaštitu koja sprečava kreiranje malicioznih sadržaja, ali se upozorava da hakeri kreiraju posebne generativne AI servise koji su namenjeni za lakše i bolje izvođenje napada. Jedan od primera je WormGPT koji omogućava kreiranje malvera I phishing mamaca.

PCPress.rs Image

Tehnologija kao i uvek izmiče potpunoj kontroli, jer sve ima dve strane medalje. AI će intenzivirati cyber napade, najpre kroz evoluciju već postojećih taktika, a žrtvama će biti sve teže da maliciozne sadržaje razlikuju od običnih.

Pročitajte i:  OpenAI i problem kloniranja glasa

Izvor: Bleeping Computer

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,