Stvaranje ugljeničnog otiska prilikom kreiranja AI slika

Kreiranje fotografija pomoću veštačke inteligencije je slično punjenju telefona.

PCPress.rs Image

Generisanje slika je najveći proizvođač emisija ugljen-dioksida

Istraživači AI startup kompanije Hugging Face sarađivali su sa Karnegi Melon Univerzitetom. Zajedničkim naporima su otkrili da generisanje slike pomoću veštačke inteligencije, ima ugljenični otisak jednak punjenju pametnog telefona. Međutim, istraživači zaključuju da generisanje teksta, bilo da se radi o razgovoru sa chatbot-om ili uređivanju eseja, zahteva mnogo manje energije od generisanja fotografija. Istraživači su izračunali da je količina energije koja se koristi za generisanje teksta pomoću veštačke inteligencije približno jednaka količini energije koja se koristi kada punite pametni telefon. Ta energija odgovara otprilike 16 odsto ukupne energije koja je potrebna da se telefon napuni u potpunosti.

Studija nije samo istraživala generisanje slika i teksta pomoću programa mašinskog učenja. Istraživači su analizirali ukupno 13 zadataka, od rezimea do klasifikacije teksta, i izmerili količinu ugljen-dioksida proizvedenu za svakih 1000 grama. Radi očuvanja objektivnosti studije i raznovrsnosti skupova podataka, istraživači su izjavili da su eksperimente izvodili na 88 različitih modela koristeći 30 skupova podataka. Za svaki zadatak, istraživači su pokrenuli 1000 izazova. Nakon toga su prikupili “ugljenični kod” kako bi izmerili i potrošenu energiju i emitovani ugljenik tokom razmene.

Ekološki uticaj

Rezultati istraživanja ističu da su najenergičniji zadaci oni koji traže od AI modela da generišu novi sadržaj. Svejedno je da li se radi o generisanju teksta, konciznom prikazu, opisivanju slika ili generisanju slika. Generisanje slika je rangirano kao najveći proizvođač emisija, a klasifikacija teksta kao najmanje energetski intenzivan zadatak.

Istraživači pozivaju naučnike i praktičare mašinskog učenja da “praktikuju transparentnost u vezi sa prirodom i uticajima njihovih modela. Na taj način će se bolje razumeti ekoloških uticaja.” Iako je potrošnja energije povezana sa punjenjem pametnog telefona po generisanoj AI slici to možda ne deluje zabrinjavajuće. Ipak, količina emisija se lako može nakupiti uzimajući u obzir koliko su popularni postali AI modeli. Jedan od primera je ChatGPT. Istraživači ističu da je na svom vrhuncu chatbot imao preko 10 miliona aktivnih korisnika dnevno i 100 miliona aktivnih korisnika mesečno.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: