ERP 2024

Subvencije samo za visoke tehnologije?

Postojeći model subvencionisanja stranih investitora mogao bi da pretrpi ozbiljne promene. Kako Politika saznaje, Vlada Srbije razmatra predlog da se podsticaji ubuduće odobravaju samo za inovacije i nove tehnologije, umesto za svako radno mesto.

PCPress.rs Image

List navodi da je, iako zvanične potvrde te informacije još nema, premijerka Srbije Ana Brnabić u javnim nastupima nekoliko puta nagovestila da će model koji je još 2006. godine, po uzoru na irski i slovački model, patentirao tadašnji ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić, biti redizajniran.

Vlada od 2013. dala firmama 302 miliona evra podsticaja

Vlada Srbije je od 2013. godine do sada potpisala 99 ugovora sa firmama o dodeli podsticaja i odobreno je oko 302 miliona evra, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu privrede. Realizacijom tih projekata zaposliće se najmanje 41.385 radnika i predviđena su ukupna ulaganja veća od milijardu evra. Ugovorima o dodeli podsticaja odobrena su sredstva u visini od tačno 302.253.905 evra.

PCPress.rs Image

 

Kada je reč o broju novoosnovanih firmi u Srbiji sa više od 100 zaposlenih, u Agenciji za privredne registre je rečeno da nemaju precizne informacije i da je, prema njima raspoloživim podacima za period od 2011. do 2016. godine, taj broj veoma mali, manji od pola odsto od ukupnog broja onih koji su predali svoje godišnje finansijske izveštaje. APR je objasnio da prikupljaju podatke o prosečnom broju zaposlenih na dan 31. decembar iz redovnih godišnjih finansijskih izveštaja, koje privredna društva predaju za prethodnu poslovnu godinu. “Ako je, na primer, privredno društvo osnovano 2011. godine, ono predaje svoj prvi redovni godišnji finansijski izveštaj u 2012. godini, a privredna društva osnovana 2016. godine imala su rok da ih dostave najkasnije do 30. juna 2017. godine”.

Pročitajte i:  Amazon će investirati 1,3 milijarde dolara u Francusku

Tako su dobijeni podaci iz redovnih godišnjih finansijskih izveštaja za godine za koje su novoosnovana privredna društva to mogla da učine, za godinu u kojoj su osnovana. Na osnovu raspoloživih podataka iz objavljenih finansijskih izveštaja svih pravnih lica koja su osnovana od 2011. do 2016. godine, ima 0,14 odsto privrednih društava sa više od 100 zaposlenih. Takođe, iz objavljenih finansijskih izveštaja za 2016. godinu svih pravnih lica koja su osnovana od 2011, a predali su ispravne izveštaje za 2016. godinu, ima 0,44 odsto privrednih društava sa više od 100 zaposlenih. 

Izvor: Politika

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,