Sve više autora tuži OpenAI i Microsoft

Autori optužuju kompanije da su ukrale njihove radove kako bi trenirali OpenAI-ev LLM.

PCPress.rs Image

OpenAI se suočava sa sve većim brojem tužbi

U novembru, grupa autora podnela je tužbu protiv OpenAI-a i Microsoft-a optužujući ih da su bez dozvole koristili intelektualnu svojinu drugih ljudi kako bi trenirali generativnu AI tehnologiju. Sada, sve više profesionalnih autora tuži ove kompanije zbog korišćenja njihovih radova u obuci OpenAI-evih velikih jezičkih modela (LLM). Nicholas A. Basbanes i Nicholas Gage optužuju kompanije za “masivnu i namernu krađu autorskih dela”. Tužba verovatno prelazi u grupnu tužbu.

Profesionalni pisci “imaju ograničen kapital za finansiranje svojih istraživanja”. Oni “obično sami finansiraju svoje projekte”, navodi se u tužbi. Sa druge strane, kompanije imaju “spreman pristup milijardama u kapitalu”. Kompanije su “jednostavno ukrale” “autorska dela kako bi izgradile još jednu komercijalnu industriju vrednu milijarde dolara”, tvrde autori. Korišćenje autorskih dela je “namerna strategija” ovih kompanija, a neplaćanje piscima daje kompanijama “još veću profitnu maržu.” Autori dodaju da su kompanije mogle da istraže alternativne opcije finansiranja, poput deljenja profita. Međutim, umesto toga su “odlučile da ukradu”.

Pročitajte i:  Kad vas ChatGPT gleda i sluša kroz telefon

Basbanes i Gage traže “da predstavljaju grupu pisaca čija su autorska dela sistematski otuđena”. Takođe, autoti traže do 150.000 dolara po povređenom delu za nanetu štetu, kao i trajnu zabranu “kako bi se sprečilo ovo ponavljanje.” Basbanes je “priznati stručnjak za istoriju knjiga i književne kulture”. Gage je, prema CNBC-u, ranije radio za Times i Wall Street Journal.

OpenAI se suočava sa rastućim brojem tužbi koje su podneli autori optužujući ih da su bez dozvole koristili njihove radove kako bi trenirali svoje LLM modele. Krajem decembra 2023.godine, New York Times je tužio ovu kompaniju i njenog najvećeg sponzora, Microsoft, zbog korišćenja članaka u AI obuci. Predstavnik OpenAI-a je tada rekao da su obe strane bile u “produktivnim razgovorima” i da je tužba bila neočekivana.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,