BIZIT plus

Svemirski brodovi na parni pogon: Potraga za blagom u kosmosu

Preko 19 hiljada poznatih asteroida nosi skoro nezamislivo bogatstvo resursa, te se nalaze „nadomak“ naše planete i kruže oko istog Sunca. Elementi koji mogu da se nađu na ovim nebeskim telima uključuju i platinu, zlato, paladijum i srebro – nedirnuta bogatstva koja se čuvaju u ovim „svemirskim kovčezima“.

PCPress.rs Image

Tako je procenjeno da asteroid Ryugu, koji predstavlja i potencijalnu opasnost za Zemlju budući da orbitira na maloj udaljenosti, sadrži 83 milijarde dolara u rudama poput nikla, gvožđa, kobalta i azota, dok se procenjuje da veći Anteros sadrži 5.570 milijardi dolara u magnezijum silikatu, aluminijumu, te gvožđu. Upravo zbog toga se sve više kompanija koje se bave kosmičkom tehnologijom okreće razvijanju metoda za rudarenje u svemiru, pa jedni žele da dođu do materijala koji su vredni na Zemlji te ih transportuju na matičnu planetu, dok se drugi okreću resursima koji bi mogli da budu od koristi budućim kolonijama u dalekom svemiru.

Pročitajte i:  Rudarenje u svemiru spas za Zemlju i Zemljane

Ipak, najvredniji resurs u kosmosu je voda, budući da zlato ne vredi ništa ako čovečanstvo ostane bez tečnosti. Tako bi i prvi brodovi čiji bi cilj bio da ispituju potencijalne terene za rudarenje u svemiru mogli da zavise od vode, budući da bi se kretali na parni pogon. Kreirala ih je kompanija Honeybee Robotics, te su veličine mikrotalasne pećnice, a opremljeni su solarnim pločama, te bušilicama kojima bi probijali ledene površine i dolazili do tečnosti koja bi, kada se pretvori u paru, pokretala motore.

Neki budući modeli ovakvih letelica mogli bi da budu opremljeni i senzorima koji bi im omogućavali da sastavljaju mape tokom putovanja kroz kosmos, tako da su kosmičke mape sakrivenog blaga samo pitanje vremena.

Izvor: Digital Trends

Facebook komentari: