Svetski dan protiv piraterije

MS-antipir

U saradnji sa korisnicima, lokalnim partnerima i vladama zemalja širom sveta, Microsoft je pokrenuo inicijativu za borbu protiv piraterije i zaštitu prava intelektualne svojine

Redmond/Beograd, 21. oktobar 2008. – Korporacija Microsoft je danas predstavila „Svetski dan borbe protiv piraterije“, inicijativu za borbu protiv piraterije i falsifikovanja softvera koja će krenuti istovremeno u 49 zemalja na šest kontinenata. Ova inicijativa će obuhvatiti programe podizanja svesti o značaju zaštite prava intelektualne svojine, uključivanje partnerskih kompanija u borbu protiv piraterije, kao i edukaciju šire javnosti i nadležnih državnih službi o štetnim efektima koje prouzrokuju softverska i drugi vidovi piraterije.

U okviru „Svetskog dana borbe protiv piraterije“ javnosti će biti predstavljeni brojni programi edukacije korisnika i konkretnih akcija na sprovođenju zakona u zemljama širom sveta obuhvaćenim ovom inicijativom. Na primer, Microsoft je u saradnji sa Američkom privrednom komorom u Brazilu pokrenuo blog kroz koji će prosvetnim radnicima ove mnogoljudne zemlje pomoći da učenicima približe važnost poštovanja prava intelektualne svojine, prikažu troškove koje izaziva piraterija i objasne kakav je uticaj piraterije na suzbijanje inovacija. U Turskoj je obezbeđena obuka za pripadnike Ministarstva pravde na temu cyber kriminala i njegovog uticaja, a paralelno je pokrenuta edukativna kampanja za krajnje korisnike koja će im pomoći da lakše prepoznaju falsifikovani softver. A u SAD Microsoft je podneo 20 tužbi u devet saveznih država protiv prodavaca računara za koje se sumnja da su uz svoje računare prodavali nelicenciran ili falsifikovan Microsoftov softver. Podsećamo da je od početka 2008. godine Poreska uprava Republike Srbije uključila proveru legalnosti softvera u redovne kontrole koje poreski inspektori sprovode u svim preduzećima širom Srbije.

Pročitajte i:  SAD povlači licence Intela i Qualcomma za prodaju čipova kompaniji Huawei

Rezultati najnovijeg globalnog istraživanja na temu softverske piraterije koje su zajedno sproveli BSA i analitičarska kuća IDC u maju 2008. godine govore da više od trećine svetskih računara sadrži piratski ili falsifikovan softver. Gubici koje je tokom 2007. godine softverska piraterija nanela legalnim preduzećima širom sveta se procenjuju na preko 50 milijardi američkih dolara, a kako tehnološki napredak olakšava posao falsifikovanja i distribucije nelegalnog softvera ti gubici postaju sve veći. Gubici Republike Srbije tokom 2007. godine usled softverske piraterije su procenjeni na oko 70 miliona evra, a u ovaj iznos nije uračunata šteta naneta lokalnim kompanijama koje se bave informacionim tehnologijama, naročito proizvodnjom softvera.

Vesti iz kompanije Microsoft

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,