Svetski stručnjaci za mreže i internet ovog oktobra u Beogradu

Narednih 10 dana Beograd će biti i više nego atraktivna IT destinacija jer će se gotovo 500 stručnjaka iz celog sveta okupiti u našem gradu. Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS) i SOX (Serbian Open Exchange) domaćini su najznačajnijeg događaja za mrežne i internet stručnjake u Evropi – konferencije RIPE.

PCPress.rs Image

Konferencija RIPE 85 biće održana od 24. do 28. oktobra, a prisustvovaće joj stručnjaci iz celog sveta koje RIPE NCC okuplja. Beograd će posetiti predstavnici pružalaca usluga interneta, mrežnih operatora, stručnjaci za sajber bezbednost, ali i predstavnici organizacija koje se bave praćenjem i razvojem internet politika. Tokom konferencije razmatraju se politike i procedure koje RIPE NCC razvija za dodelu internet brojeva, diskutuje se o najnovijim tehničkim pitanjima, a samo neke od tema o kojima će se razgovarati u Beogradu su DNS, rutiranje, politika adresa, IoT, sprečavanje zloupotreba na internetu i dr.

Konferencija se kao veliki susret zajednice organizuje u nekom od gradova Evrope ili prestonica zemalja u RIPE-ovom servisnom regionu, a uz zalaganje RNIDS-a i SOX-a, Beogradu je pripala čast da ovaj put bude domaćin konferencije.

Pročitajte i:  Da li je neizbežno gašenje 2G mreže?

RIPE NCC je Koordinacioni centar Foruma evropskih IP mreža, jedan od pet svetskih regionalnih internet registara (RIR), nadležan za teritoriju Evrope, Bliskog Istoka i Centralne Azije. Članovi organizacije su i lokalni registri kojima RIPE NCC dodeljuje IP adrese i AS brojeve, bez kojih internet ne bi mogao da funkcioniše.

PCPress.rs Image

Uz RIPE 85 biće održano još jedno važno okupljanje za stručnjake iz evropskih registara nacionalnih domena i DNS eksperte iz celog sveta. Naime, 22. i 23. oktobra članovi CENTR radne grupe za tehnička pitanja i članovi organizacije DNS-OARC okupiće se na zajedničkom sastanku.

CENTR je udruženje registara nacionalnih internet domena najvišeg nivoa iz Evrope, ali i nekoliko vanevropskih zemalja (Kanada, Novi Zeland, Japan, Australija…) sa sedištem u Briselu čija je uloga posredovanje u razmeni iskustava i saradnji nacionalnih registara. RNIDS je punopravni član organizacije od 2008. godine.

DNS-OARC (Centar za DNS operacije, analize i istraživanja) čiji je RNIDS član od 2018, je organizacija koja okuplja ključne internet operatere, izvršioce i istraživače kako bi koordinisali odgovore na napade i druge probleme, delili informacije o funkcionisanju i performansama DNS-a (sistema naziva domena).

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,