Data centri 2024

Switch to the Future

Koncept convertible računara poznat je odavno, a njegovi ljubitelji pomno prate svaku novost. Zato nas je zainteresovao Acer Switch Alpha 12.

PCPress.rs ImageUprkos tome što sam poznat kao tip koji neverovatno iritantno cima napred, jedan moj alter ego (a ima ih više u ovoj glavi), po imenu dr Emmett Brown, voli da se prošeta po vremenima i seti se prvih računara s olovkom i Windows‑om, obično iz kuhinje kompanija Compaq i Fujitsu. Na neki način, oni su bili i convertible računari, jer su se specijalnim šarkama ekrani mogli prebaciti tako da računar postane tablet koji se onda koristi dodirom ili uz pomoć olovke. Danas convertible računar podrazumeva da ekran može da se odvoji od tastature s touchpad kontrolerom i koristi kao običan tablet, a kapacitivna kontrola dodirom je mnogo mekša i u više tačaka nego na ranim rezistivnim ekranima. S obzirom da se već tri godine najviše družim s Transformer‑om T‑100, baš me je zanimalo šta donosi tri godine mlađi model i to – s olovkom.

Da, mlađe je bolje

Samo jednom možete da ostavite prvi utisak, a utisak koji ostavlja Acer Switch Alpha 12 je impresivan. Izgleda poput običnog tablet računara s poklopcem, a u poklopcu se kriju tastatura i touchpad. To je sve, jer je u kućištu ekrana smeštena sva vitalna elektronika ali i svi konektori koji uključuju napajanje, slušalice, USB A‑tipa i novi, dvosmerni i brzi USB 3.1 Type‑C. S leve strane su tasteri, za uključivanje, kontrolu jačine zvuka i Windows taster.

Ako poželite da se vratite na tastaturu, od toga vas deli samo približavanje „poklopca“ koji se magnetskim držačima nepogrešivo povezuje za ekran i kontakte s njim, bez potrebe da pažljivo „ciljate“ konektore za povezivanje. Sam uređaj je smešten u mehanički vrlo ubedljivo kućište od galvanizovanog aluminijuma s blagom teksturom koja sprečava proklizavanje pri korišćenju srazmerno velikog ekrana dijagonale 12“.

Ekran će vas osvojiti pri prvom uključivanju, jer se radi o vrlo svetlom IPS ekranu rezolucije čak 2160×1440 piksela, što na srazmerno maloj dijagonali daje veoma oštru sliku. Pomenimo da ekran ima stalak koji se izvlači kojim ga možete postaviti u željeni položaj, bez obzira na to da li je tastatura priključena ili ne, kao i mali platneni držač za olovku koji je dovoljno dobar da olovku nismo uspeli da izgubimo tokom nošenja i testiranja u raznim uslovima.

Snaga je unutra

Acer Switch Alpha 12 može da se nabavi u raznim konfiguracijama. Od procesora možete da birate mobilnu Core iX seriju šeste generacije (Skylake U Core i3/i5/i7), memoriju od 4 ili 8 GB uz SSD konfiguraciju od 96/128/256/512 GB. Olovka je opciona, kao i Windows 10 Pro verzija operativnog sistema. Naša konfiguracija je imala 4 GB RAM‑a, SSD 256 GB, olovku, Windows 10 Home, ali sve uz Core i7 procesor. Ne treba se zanositi idejom da je Core i7 s ultra‑niskom potrošnjom jednako jak kao „regularni“ i7 procesori. I kućni i poslovni računar koje koristim imaju Core i7 što podrazumeva četiri jezgra s hyper‑threading tehnologijom, što se jasno vidi kao osam nezavisnih niti izvršavanja u performance monitoru. ULV verzija ima „samo“ dva jezgra, istina uz zadržani hyper‑threading. Da li je to dovoljno? Bez ikakve sumnje, sasvim dovoljno za vrlo živahan rad u prilično visokoj rezoluciji koju podržava Intel HD 520 grafika.

PCPress.rs ImageOstaje pitanje kako računar radi s i3 procesorom, ali čak i s najjačom varijantom nudi 6‑8 sati prilično zahtevnog rada, što je odličan rezultat. Pride, računar nema baš ni jedan ventilator jer hlađenje Acer LiquidLoop hladi procesor tečnošću koju sprovodi po celom obodu računara. Dug put i velika količina tečnosti obezbedili su da ni jednom nismo uspeli da preopteretimo računar tako da obori takt zbog pregrevanja. Efikasno, inteligentno i vrlo tiho rešenje.

Rad s olovkom predstavlja pravo zadovoljstvo u Windows 10 Creators Update sistemu. Acer Active Pen ima osetljivost na pritisak od 256 nivoa i sasvim je dorasla zadatku, a Acer odmah poklanja 5 GB cloud prostora korisnicima. Preporučena cena od oko 700 evra za početnu konfiguraciju jeste malo obeshrabrujuća ali, iskreno rečeno, s obzirom na kvalitet, manje nismo ni očekivali.

www.acer.com

Model Acer Switch Alpha 12
Ekran 12”, QHD 2160×1440 IPS; 3:2 aspekt, Acer Active Pen
Procesor Intel CoreTM i7-6500U / i5-6200U / i3-6100U
Memorija 4 / 8 GB
Disk 96 / 128 / 256 / 512 GB SSD
Grafika Intel HD 520
Povezivanje WiFi 802.11ac/ad, BT 4.0, USB 3.0/3.1
Operativni sistem Windows 10 64-bitni (Home ili Pro)
Masa 900 g (samo tablet), 1.250 g (s tastaturom)
Cena od 699 evra

(Objavljeno u PC#242)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,