BIZIT plus

Switch za bržu mrežu

Gigabit u sekundi više nije dovoljan za vašu lokalnu mrežu? Prvi korak prelaska na veće brzine je 10 Gbps switch. Isprobali smo Netgear ProSafe Plus XS708E.

PCPress.rs ImageZačudite se kad vam kažu da je na test stigao novi switch – šta tu ima da se testira? Utaknete mrežne kablove u njega i sve radi samo od sebe. Ali Netgear Prosafe Plus XS708E donosi nešto suštinski novo – ubrzanje komunikacije u lokalnoj mreži na 10 gigabita u sekundu, po IEEE 802.3ae standardu (10 GbE). To je, naravno, tek prvi korak prelaska na bržu mrežu – potrebni su vam mrežne kartice u računarima, a i nešto znanja i truda da sve to podesite.

XS708E liči na druge switch‑eve: spreman je za montažu u rack, pa su svi priključci i indikatori s prednje strane; pozadi je samo kabl za napajanje. Postoji osam portova – svi obezbeđuju punu brzinu, ali i vezu sa sporijim uređajima, dakle 1 Gbps ili 100 Mbps. Jedan port je „privilegovan“ i omogućava priključenje optike (SFP+), uz osnovnu Layer 2 funkcionalnost, ali ga, ako nemate optiku, možete koristiti i za klasičnu komunikaciju. Uz svaki od portova postoje dva LED indikatora – jedan se pali kada je uspostavljena 10 Gbps veza, dok drugi ukazuje na sporiju, 10/100/1000 Mbps komunikaciju. Posebni indikatori svetle kada je uključen ventilator (da, switch ima aktivno hlađenje, dva 40‑milimetarska ventilatora), a primetili smo i taster koji vraća sva setovanja switch‑a na podrazumevane vrednosti.

Pročitajte i:  Višestruko grananje u Excel izveštajima

Switch je upravljiv, ali začudo nema ugrađeni Web server – za podešavanje se koristi ProSafe Plus Configuration Utility koji dobijate uz uređaj, ili ga možete preuzeti sa sajta; postoji samo u verziji za Windows. Podešavanja su brojna, i uključuju port trunking, konfigurisanje VLAN‑ova, IGMP snooping („osluškivanje“ komunikacije među računarima i ruterima) i, što je i najvažnije, QoS, Quality of Service. Switch, naime, omogućava da određujete prioritet pojedinih vrsta saobraćaja, pa da recimo komunikaciju kojom se u realnom vremenu prenosi slika proglasite važnijom od prenosa fajlova. Da biste mogli precizno da podesite QoS na raspolaganju su vam alati za praćenje saobraćaja na svim portovima, a vredi pomenuti i sistemsku podršku za otkrivanje i zaustavljanje DoS (denial‑of‑service) napada.

PCPress.rs ImageTeško je u realnim uslovima precizno izmeriti brzinu komunikacije u 10 Gbps mreži, ali neki osnovni testovi pokazuju da možete računati na gotovo 2 gigabajta u sekundi kada čitate male fajlove i oko 1.3 GB u sekundi kod upisa malih fajlova. Ako prenosite veće fajlove, brzina upisa raste na 1.7 GB u sekundi. Takve brzine zahtevaju da i druga oprema bude na visokom nivou, recimo da serveri imaju jako brze diskove ili da su sposobni da SSD‑ovima keširaju upis podataka. U svakom slučaju, uz ovakav switch sigurni ste da će mreža „podneti“ sve izazove koje serveri mogu da pripreme, pod uslovom da je oprema na odgovarajući način dimenzionirana i konfigurisana. Sve to podrazumeva i ozbiljne troškove, ali ima primena u kojima je brza komunikacija vredna svakog uloženog novca.

Pročitajte i:  Nintendo će predstaviti naslednika Switch-a do kraja marta 2025. godine
Netgear ProSafe Plus XS708E
Portovi 8×10 Gbps
Optika 1×SFP+
Upravljiv
VLAN podrška
QoS podešavanja
Montaža u rack
Dimenzije 4.3×33×20.7 cm
Masa 3.6 kg

www.sionnet.rs

(Objavljeno u PC#243)

Facebook komentari:

Dejan Ristanović

www.dejanristanovic.com