BIZIT plus

Symantec platforma poverenja

Izbor pravog rešenja za sigurnost i zaštitu Web sajta je kritičan korak za uspešnost online poslovanja. Potražite rešenja koja ulivaju poverenje od prepoznatih proizvođača kao što je Symantec    .

symantecOnline svet danas može da bude zastrašujuće mesto. Prisustvo Interneta u svakodnevnom životu donelo je sa sobom i pojavu zlonamernih aktivnosti, koje su u stalnom porastu. Online kupci, korisnici portala za elektronska plaćanja i transakcije ili bilo kojih drugih usluga koje obuhvataju razmenu poverljivih ili ličnih podataka sa razlogom su zabrinuti. Mnogi od njih opravdano oklevaju da koriste ove servise, ne zato što im nisu potrebni, nego zato što žele da budu sigurni.

Razvoj tehnologija zaštite e‑commerce sistema (elektronska trgovina) prati poznati šablon – kako tehnologija sazreva, pojedinačna rešenja se integrišu u multifunkcionalne tehnološke platforme koje mogu da se upotrebe za različite potrebe. Zato je važno da korisnici prepoznaju proizvođače i rešenja sa vizijom i mogućnostima da prevaziđu pojedinačna rešenja i ponude sveobuhvatne tehnologije. Tehnološka platforma se može posmatrati i kao skup pojedinačnih rešenja koja su unificirana oko zajedničke osnove i predstavljaju zajedničko mesto za rešavanje potreba sličnih problema i/ili zahteva. Iz perspektive e‑commerce rešenja, online poslovanje treba da bude zasnovano na sigurnoj platformi koju prati proaktivni razvoj, evolucija. Rešenje za zaštitu Web sajtova treba da ponudi niz mogućnosti koje pružaju sigurnost i poverenje.

Napredak SSL protokola

Još od prve komercijalne upotrebe 1995. godine SSL protokol je postao de facto security standard za e‑commerce. Šifrovanje podataka i autentifikacija koju pružaju SSL sertifikati nabavljeni kroz proverena i pouzdana Certificate Authority (CA) tela (preduzeća) su bili i ostali osnvni činilac za uspešne e‑commerce Web sajtove koji pružaju osećaj poverenja posetiocima. Online pretnje se neprestano razvijaju, usavršavaju i mutiraju, pa šifrovanje (enkripcija) i autentifikacija tradicionalnih SSL sertifikata više nije dovoljna da zašti online poslovanje. Korisnici su takođe sve više i više skeptični u vezi smogućnostima preduzeća koja pružaju online usluge da sačuvaju njihove poverljive ili lične podatke sigurnim. Istraživanje u SAD pokazalo je da 21% korisnika ne upotrebljava kreditne kartice za kupovinu preko Interneta u strahu od zloupotrebe, dok je kod nas ovaj procenat verovatno znatno veći. Vodeća rešenja zato moraju neprestano da unapređuju svoju SSL ponudu. Neki od primera inovacija na ovom polju su:

Oznake poverenja: Korisnici su svesni niza pretnji koji ih vrebaju u online svetu. Kako bi im pokazali ozbiljnost i posvećenost sigurnosti njihovih podataka, kao i spremnost da investiraju u sigurnost, e‑commerce preduzeća koriste prepoznatljiv znak poverenja. Tako, na primer EV SSL zelenom bojom adresnog dela u browser‑u pokazuje da je posećeni sajt legitiman. Tako Norton Secured Seal između ostalog govori da su Web sajt i njegov vlasnik provereni od Symantec‑a i da Web sajt koristi SSL i/ili druge servise da poboljša sigurnost.

Extended Validation SSL (EV SSL) pruža najviši nivo provere i autentifikacije dostupan za SSL sertifikate i potvrđuje posetiocima da je Web sajt siguran, prikazujući zeleni adresni bar u Web browser‑ima. EV SSL je razvijen kao odgovor na rastući broj phishing prevara, koje koriste e‑mail i Web sajtove koji deluju kao legitimni, da bi prevarili posetioce.

Symantec platforma poverenja

Symantec pruža sigurnost za više od milion Web servera širom sveta. Sve najveće kompanije sa liste Fortune 500, 97% od 100 najvećih svetskih banaka i 81% od 500 najvećih e‑commerce Web sajtova u SAD koriste SSL sertifikate koje je izdao Symantec. Symantec takođe ima više EV SSL sertifikata od bilo kog drugog CA tela. Pri svemu tome, Symantec prati rigorozna pravila autentifikacije koja proverava barem jednom godišnje KPMG i koja se širom industrije smatraju vodećim. Symantec izdaje priznate SSL sertifikate, pruža Web sajt malware skeniranje i proveru ranjivosti Web sajtova i to sve u okviru jednog rešenja, a pritome nastavlja da investira u svoje vodeće tehnologije, partnerstvo i brend kada je u pitanju zaštita i sigurnost na Internetu.

Kao prvo preduzeće koje je izdalo komercijalno SSL rešenje, Symantec (zapravo nekadašnji VeriSign) je bio i ostao sinonim za poverenje od samog početka. Symantec platforma poverenja predstavlja vrh ponude u tehnologiji, brendu i dugoročnoj viziji. Website malware scanning i Seal‑in‑Search su inovacije koje je Symantec uključio u svoja SSL rešenja za zaštitu online poslovanja i samih posetioca, korisnika od sve prisutnijih pretnji. Kao Symantec Website Security Solution Partner u Srbiji, Net++ technology (www.netpp.rs) nudi sve postojeće Symantec SSL sertifikate i servise, kao i Thawte i GeoTrust SSL sertifikate.

Vladimir Vučinić

(Objavljeno u čaopisu PC#200)

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi:

2 thoughts on “Symantec platforma poverenja

Comments are closed.