BIZIT plus

Šta pruža Android?

androidAndroid je projekat otvorenog koda – a to pre svega znači da nije podložan restrikcijama, što umnogome olakšava život i proizvođačima i programerima i korisnicima. Proizvođači ga mogu implementirati na hardverskim platformama različitih nivoa kvaliteta i kapaciteta, pa je ponuda telefona raznolika, i svaki kupac može da nađe model koji odgovara njegovim željama i mogućnostima; programeri mogu da razvijaju softver bez stroge kontrole iz „centrale“, a korisnici mogu bez ikakvih posrednika na web-u direktno da razmenjuju podatke između sebe ili sa svojim računarom, da proširuju skladišnu memoriju karticama i da koriste datoteke uobičajenih formata, onakve na kakve su navikli na računaru.

Android je razvijan prevashodno za procesorsku arhitekturu ARM, ali otvoreni kod dozvoljava implementacije i na druge platforme (npr. Android i86). Strogih hardverskih zahteva nema, kao ni ograničenja: primenjiv je i na uređajima sa ekranima čija je rezolucija viša nego na telefonima, pa se lepo uklopio i u tablete, a dozvoljava i prenošenje slike na HD televizore. Sa softverske strane, ima podrazumevani korisnički interfejs, ali je proizvođačima ostavljena mogućnost da implementiraju svoj i tako doprinesu vizuelnom identitetu telefona, a pritom mehanizam korišćenja ostaje (uglavnom) isti, pa je za korisnika prelazak s jednog na drugi telefon prilično bezbolan.

Pročitajte i:  Google je upravo najavio 8 velikih ažuriranja za Android. Evo šta je novo

Koncept otvorenog koda ostavlja odrešene ruke programerima, pa je broj raspoloživih aplikacija za Android brzo rastao i danas je impozantan. Da bi uveo malo reda, Google je oformio Android Market, web lokaciju na kojoj se softver „koncentriše“ i na kojoj ćete naći većinu raspoloživih aplikacija, razvrstanih u kategorije radi lakšeg snalaženja. Ali, i ovde je proizvođačima ostavljena mogućnost da formiraju svoje markete i tako doprinesu širini i raznolikosti ponude, kao i da predstave aplikacije koje do maksimuma iskorišćavaju mogućnosti pojedinih modela. Sve u svemu, sa Android-om nećete oskudevati u softveru i sva je prilika da ćete pronaći sve aplikacije koje su vam potrebne – i to vas neće koštati.

Naravno, svaka medalja ima i drugu stranu- o tome i mnogim drugim pojedinostima vezanim za Android možete čitati u novom izdanju PC Press-a, Moj Android.

Izvor: PC Press

Facebook komentari: