Šta Srbi najviše guglaju?

google-logo Google je danas objavio Zeitgeist, pregled pojmova koji su najčešće upisivani u Google internet pretraživač tokom 2011. godine. Istraživanje je, ove godine, osim u preko 40 zemalja širom sveta, po prvi put sprovedeno i u Srbiji. Na osnovu učestalosti pojavljivanja pretraživanih pojmova, Zeitgeist nudi jedinstven pregled glavnih i najzanimljivijih događaja i trendova u toku protekle godine.

Posmatrajući rezultate u Srbiji, može se zaključiti da najveće interesovanje vlada za sadržaje zabavnog karaktera. Prva Srpska Televizija zabeležila je najveći porast broja pretraživanja i tako zauzela prvo mesto na listi, a prate je domaći film Ničija Zemlja i internet stranica Vukajlija. Pored njih, nekoliko mesta na listi najboljih 10 zauzimaju i internet stranice koje nude mogućnost igranja online igrica.

Pojmovi koji beleže najveći porast broja pretraživanja u Srbiji

1. Prva Srpska TV

2. Ničija zemlja

3. Kupindo

4. Vukajlija posteri

5. Friv igrice

6. Na tabanu

7. Filmovi sa prevodom

8. Igrice za dvoje

9. Open telekom

10. Parovi

Novak Đoković je, očekivano, najpretraživanije ime neke poznate ličnosti iz domaćeg sveta sporta i zabave u proteklih 12 meseci u Srbiji. Pored njega, u listi najpretraživanijih 10 ličnosti kvalifikovale su se i Nataša Bekvalac i Seka Aleksić iz sveta zabave. Od prvih deset, čak pet najčešće pretraživanih ličnosti predstavljaju internacionalne muzičke i filmske zvezde.

Pročitajte i:  Google testira novi izgled donje trake za pretragu

Ličnosti koje beleže najveći porast broja pretraživanja u Srbiji

1. Ratko Mladić

2. Amy Winehouse

3. Novak Đoković

4. Nataša Bekvalac

5. Nikola Tesla

6. Selena Gomez

7. Motrat Mustafa

8. Seka Aleksić

9. Rihanna

10. Shakira

Pored informacije o tome šta zanima ljude u Srbiji, Google Zeitgeist nudi uvid i u teme koje su bile od interesovanja na globalnom nivou. Najpretraživaniji pojmovi iz preko 40 zemalja predstavljeno je na Google Zeitgeist stranici Googlezeitgeist.com .

Na globalnom nivou, ovogodišnji pojmovi sa najbržim rastom potvrđuju visoko interesovanje za popularnu kulturu, s obzirom da listu predvodi Rebeca Black a prate je talentovana Adele i neprežaljeni Ryan Dunn, a u prvih deset svoje su mesto našle stranice društvenih mreža kao i nove tehnologije kao što su igrica Battlefield 3 i iPhone 5

Pojmovi koji beleže najveći porast broja pretraživanja globalno

1. Rebecca Black

2. Google +

3. Ryan Dunn

4. Casey Anthony

5. Battlefield 3

6. Iphone 5

7. Adele

8. 東京 電力

9. Steve Jobs

10. iPad 2

Izvor: Googlezeitgeist.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,