ERP 2024

Tačnija vremenska prognoza za Android

Podaci o vremenskoj prognozi se često ne poklapaju s onim što se dogodi u stvarnosti, a Evropska svemirska agencija radi na tome da se to popravi.

PCPress.rs Image

To bi trebalo da se dogodi u okviru projekta Camaliot koji finansira upravo ova agencija, a prva etapa bi vlasnicima pametnih telefona širom sveta trebalo da omogući pristup preciznijim informacijama o vremenu.

PCPress.rs Image

Camaliot funkcioniše na uređajima koji imaju Android 7, te novije verzije, a to se dešava tako što telefoni i drugi mobilni uređaji koji imaju GPS tragaju za signalima iz mreže satelita koji su u fiksnoj orbiti. Stručnjaci veruju da vezu između satelita i mobilnih uređaja mogu da iskoriste kako bi došli do tačnijih informacija o stanju u Zemljinoj atmosferi.

Planira se da se sistem dalje unapređuje uz pomoć mašinskog učenja, čiji je zadatak da sakuplja informacije i da na osnovu naučenih podataka kasnije brže „donosi zaključke“ o vremenskim prilikama. Najpodesniji su noviji pametni telefoni, posebno oni s Qualcomm Snapdragon 5G čipsetovima, dok iPhone uređaji još uvek nisu uključeni u projekat.

Pročitajte i:  Nema dovoljno prostora na iPhone-u? Pre nego što izbrišete uspomene, proverite iOS podešavanja

Izvor: The Verge

Facebook komentari: