Tasterske prečice za uštedu vremena

Zapamtite tasterske prečice koje vam omogućavaju da brzo dođete do screenshotova, dictation funkcije, emoji-a, super-cool clipboarda i još mnogo toga.

PCPress.rs Image

Work smarter, not harder

WINDOWS KEY + D: Show i hide desktop

Otvorili ste hiljadu prozora, ali morate da pronađete jednu od datoteka na desktopu. Držite Windows taster i pritisnite D da biste sakrili sve otvorene prozore. Kada pronađete ono što tražite, ponovo pritisnite isti niz tastera da biste ponovo podigli prozore. Ako želite samo na brzinu da zavirite na desktop da biste videli da li je ono što tražite u stvari tamo, držite taster Windows i pritisnite taster zarez. Otvoreni prozori će postati providni, pružajući vam dobar pogled na sve ikone ispod njih.

WINDOWS KEY + V: Otvorite Clipboard

Radite copy i paste oduvek, ali nova Windows 10 memorija može da uskladišti više kopiranih stavki kako bi vam olakšala pristup stvarima koje često kopirate i lepite. Držite taster Windows i V – možda ćete u ovom trenutku morati da odobrite funkciju clipboarda – i videćete listu nedavno kopiranih stavki. Kliknite na onu koju želite da iskoristite.

Pročitajte i:  Microsoft vas podseća da napustite lokalne naloge na Windows 10

WINDOWS KEY + E: Otvorite File Explorer

Pritisnite Windows taster i slovo E na tastaturi, kako biste otvorili File Explorer. Ovaj trik je posebno zgodan ako želite da otvorite nekoliko instanci Explorera na brzinu, za prebacivanje fajlova između dva foldera.

WINDOWS KEY + H: Započni diktat

Windows taster i H su sve što je potrebno da bi vaša mašina počela da sluša diktat. Pokušajte sledeći put kada bude trebalo da napravite brzi odgovor na email ili IM.

WINDOWS KEY + TAČKA: Otvorite emoji panel

Da biste pristupili emoji panelu, držite Windows taster i pritisnite tačku. Videćete listu uobičajenih emodžija zajedno sa malom trakom za navigaciju na dnu za pronalaženje.

CTRL + TAB, CTRL + SHIFT + TAB: Cycle browser tabovi

Kada otvorite gomilu tabova Chrome ili Edge browsera i niste sigurni gde da pronađete onaj koji vam je potreban, možete bez napora da kružite njima levo-desno držeći taster Ctrl i pritiskajući Tab. Da biste se pomerili s desna na levo, pritisnite i držite tastere Ctrl i Shift, a zatim pritisnite taster Tab.

Pročitajte i:  Ovaj dobro poznati Windows dodatak koristi privremeni kod već 30 godina

WINDOWS KEY + SHIFT + S: Napravite screenshot

Držite Windows taster i taster Shift i pritisnite S da biste pokrenuli Windows 10 alatku za snimanje ekrana.

ALT + P: Toggle preview panel

Ako imate trenutak traženja igle u plastu sena sa File Explorer-om, držite taster Alt i pritisnite P da biste uključili panel za pregled. Jednom aktiviran, prikazaće vam vizuelni prikaz svakog fajla na koji kliknete, što olakšava pronalaženje onoga što tražite.

WINDOWS KEY + I: Otvorite settings

Vreme je da se nešto podesi? Držite Windows taster i pritisnite slovo I da biste pokrenuli meni Settings. Tada možete ili da odete do odeljka koji vam je potreban ili jednostavno počnete da kucate da biste nešto pronašli, jer je okvir za pretragu podrazumevano aktivan.

WINDOWS KEY + L: Zaključajte računar

Bez obzira da li se udaljavate od radnog stola ili je konačno vreme da završite s poslom, obavezno zaključajte svoj računar. Držite Windows taster i pritisnite L da biste to uradili. Ovu sekvencu možete da koristite i za brzu promenu korisnika ako ste na zajedničkom računaru.

Pročitajte i:  Microsoft testira oglase u Windows 11 Start meniju

Izvor: Fastcompany

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,