BIZIT plus

TCL otkazao proizvodnju BlackBerry telefona

Glasine koje su kružile mesecima sada su se obistinile, TCL i BlackBerry prekinuli su saradnju proizvodnje mobilnih telefona. Aranžman će biti okončan u avgustu 2020. godine.

TCL i BlackBerry prekinuli saradnju

Ovu vest prva je potvrdila kineska kompanija TCL, koja je od 2016. godine bile ekskluzivni proizvođač BlackBerry android pametnih telefona. Iako je TCL od tada do danas izbacila na tržište nekoliko pametnih telefona sa poznatom BlackBerry tastaturom, od sada to više neće biti slučaj.

Neuspeh kod developera i publike kao razlog

Razlog za prekid saradnje može se pronaći i u činjenici da BlackBerry 10, operativni sistem iz ove kompanije, nije doživeo veliki uspeh kod developera, ali ni kod korisnika, tako da će kompanija od sada biti fokusirana na softvere i sajber bezbednost. Jednostavno nije bilo izvodljivo da se izbore sa konkurentima kao što su Apple i Samsung.

Po sporazumu koji je potpisan, TCL će i dalje moći da objavi telefon pod brendom BlackBerry, ali samo uz njihovu prepoznatljivu tastaturu i naravno uz korišćenje patenata koji su u vlasništvu BlackBerry-ja. TCL je još objavio i da je kompanija “blagoslovena” saradnjom sa BlackBerry-ijem, i da im je to iskustvo od neprocenjivog značaja za dalji razvoj kompanije. TCL je objavio i da će pružati podršku za svoje BlackBerry modele sve do kraja 2022. godine.

Pročitajte i:  UK razmatra zabranu telefona mlađima od 16 godina

TCL fleksibilni telefon

TCL gleda u budućnost

Kao najveći pritisak na TCL, navodi se stav BlackBerry-ja da na svakom uređaju postoji i fizička tastatura. Kako su u TCL-u naveli, odavno je u svetu standard touchscreen tastatura, i takvoj budućnosti žele da se posvete. To je dovelo do kraja saradnje, s tim što je ostavljena mala šansa da u budućnosti ponovo sarađuju na razvoju pametnih telefona.

Kako stvari za sada stoje, TCL će u 2020. ponuditi korisnicima sopstvene telefone, koji će uz inovativne funkcije i dizajn sadržati i bezbednosne tehnologije koje je razvio BlackBerry, tako da je saradnja ove dve kompanije gotovo zagarantovana u budućnosti.

Izvor: BBC

 

Facebook komentari: