BIZIT plus

Tehnikom vezivanja atoma do kvantnog interneta

Tim inženjera sa kalifornijsog instituta “Caltech”, publikovao je rad u kojem je predstavljen nov pristup kombinovanja atoma koji može omogućiti kvantno skladištenje. U budućnosti se očekuje razvoj kvantnih mreža na velikim skalama.

PCPress.rs Image

Kontrolisanje spina atoma putem kubita

Jezgro istraživanja Caltech tima podrazumeva mogućnost ugrađivanja jona iterbijuma (Yt) u providni kristal itrijum orthovanadate (YV04). U sprovedenim eksperimentima korišćen je kubit (kvantni bit) iterbijuma u kristalu. Dobijeno je stanje sa nekoliko atoma vandijuma skoncentrisanih oko jona. Eksperimentatori su, koristeći iterbijumov kubit, kontrolisali spinska stanja atoma.

Iterbijumovi joni su već poznati kao odlične komponente kvantnih mreža, što su etablirala pređašnja istraživanja. Da bi se omogućilo kvantno skladište podataka, tim je morao da smisli kako da veže atome. Iako zvuči neobično, napravio je svojevrsnu mašinu za testiranje predložene tehnike na veoma niskim temperaturama i pokazalo se da ovaj pristup funkcioniše.

Doprinos Caltech tima samo je prvi korak u poduhvatu kvantnog umrežavanja. Ova i slične tehnologije otvaraju put ka budućem dizajnu kompleksnih kvantnih sistema, koji će omogućiti da se problemi za koje su potrebne godine rada najboljih postojećih računara, reše veoma brzo.

Pročitajte i:  Kvantno računarstvo je nadmašeno novom vrstom klasičnog računarstva

Izvor: slashgear

Facebook komentari: