Test zgrušavanja krvi na pametnom telefonu

Istraživači sa Univerziteta u Vašingtonu razvili su tehnologiju zasnovanu na pametnim telefonima, koja može omogućiti nekome da uradi test zgrušavanja krvi kod kuće.

PCPress.rs Image

Tehnologija je jeftina i jednostavna za upotrebu

Antikoagulansi, kao što je varfarin, pružaju meru sigurnosti od krvnih ugrušaka za različite pacijente. Međutim, krv sa veoma ograničenom sposobnošću zgrušavanja može biti opasna, te potencijalno dovesti do nekontrolisanog krvarenja. Pacijentima na dugotrajnoj terapiji varfarinom može biti potrebno redovno testiranje kako bi se osiguralo da njihova krv održava optimalnu sposobnost zgrušavanja. Trenutno, takvo testiranje zahteva ili skupu opremu ili odlazak na kliniku. Da bi rešili ovaj problem, istraživači su razvili test zgrušavanja krvi koji se može obaviti kod kuće pomoću pametnog telefona.

Tehnika je relativno jednostavna i zahteva samo jednu kap krvi, koju korisnik stavlja u malu plastičnu čašu koja se nalazi ispod pametnog telefona. Šolja sadrži supstancu koja pokreće zgrušavanje krvi i česticu bakra na koju kamera može da se fokusira. Vibriranjem čaše, aplikacija za pametni telefon može pratiti kretanje čestice bakra u krvi. Kako se krv zgrušava, kretanje čestica se usporava. Do sada, u početnim testiranjima, istraživači su pokazali da je uređaj uporediv sa standardnim pristupima za merenje zgrušavanja krvi. Istraživači sa Univerziteta u Vašingtonu se nadaju da bi tehnologija mogla da funkcioniše kao testovi šećera u krvi kod kuće i da pruži pogodnost za ovu populaciju pacijenata.

Tehnologija bi takođe mogla da pruži održivu opciju za regione sveta sa niskim resursima. Istraživači sa Univerziteta u Vašingtonu se nadaju da bi tehnologija mogla da funkcioniše kao testovi šećera u krvi kod kuće i da pruži pogodnost za ovu populaciju pacijenata. Tehnologija bi takođe mogla da pruži održivu opciju za regione sveta sa niskim resursima. Skoro svaki pametni telefon iz protekle decenije ima vibracioni motor i kameru. To znači da skoro svako ko ima telefon može da ga koristi. Sve što vam treba je jednostavan plastični dodatak, bez dodatne elektronike bilo koje vrste. To ga čini štedljivim i dostupnim milionima ljudi, čak i tamo gde su resursi veoma ograničeni.

Izvor: Medgadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,