Tehnologija i daleka prošlost: Kad fosil postane robot

Eksperti koji prave robote inspirisane živim organizmima su se sve do skoro fokusirali na stvorenja koja i dalje postoje. Tako su nastali roboti koji imitiraju lignje, skakavce, čak geparde. Red je došao na one koje su davno izumrle.

PCPress.rs Image

Roboti bi mogli mnogo da pomognu u razumevanju toga kao su izumrla bića živela, kako su se kretala i hranila. Naučnici su nedavno spojili mekane robote s otkrićima iz oblasti paleontologije kako bi napravili robotsku verziju morske životinje koja je postojala pre 450 miliona godina. U pitanju je pleurocystitid, vodeno biće koje je moglo da naraste do 2 centimetra, a hranilo se planktonima.

Radi se o precima današnjih bodljokožaca (morske zvezde, morski krinovi, morski krastavci, morski ježevi), a važna su tačka u evoluciji jer se veruje da su baš bodljokošci prvi počeli da se kreću. Zbog malog broja fosila naučnici nisu uspeli da razumeju kako je to pokretanje funkcionisalo. Novi robot bi mogao da pomogne u tome.

PCPress.rs Image

Dobio je ime “Rhombot” i jedan je od retkih fosila koji je postao robot. Naučnici to ne rade često jer fosilni ostaci pružaju ograničene informacije. Na ovom robotu je radio tim naučnika, pa je više teorija spojeno u jednu mašinu koja podražava životinju koja odavno ne postoji. Ovakve replike bi mogle da budu jako značajne za pronalaženje odgovora na mnoga pitanja koja nas odavno muče.

Pročitajte i:  Uvodnik: Dopisivanje s robotima

Izvor: Ars Technica

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *