Top50 Glas publike

Tehnologija koja prepoznaje lice iza maske

Maske “V for Vendetta” postale su zaštitni znak brojnih političkih protesta od kada se istoimeni film pojavio 2005. godine, a tom konceptu bi mogla da zapreti nova tehnologija za prepoznavanje lica, za koju se, još uvek samo u teoriji, tvrdi da bi mogla da identifikuje lica koja se kriju ispod maski.

PCPress.rs Image

Naučnici oprezno prave korake u smeru ovakvih tehnologija, budući da ih sociolozi već prepoznaju kao kontroverzne. Stručnjaci sa Cambridge univerziteta, te Indijskog nacionalnog instituta za tehnologiju, primenili su tehniku za dubinsko prepoznavanje kako bi uspeli da indentifikuju maskirana lica, te pokušali da dođu do zadovoljavajućeg procenta tačnosti. Pošto je istraživanje objavljeno na AI newsletter-u, pojedini sociolozi su izrazili zabrinutost u vezi sa tim da bi tehnologija u budućnosti mogla da se zloupotrebljava u režimskim sistemima, te da ugrožava bezbednost onih koji, iz političkih razloga, pokušavaju da sakriju svoj identitet.

Tokom istraživanja korišćena je tehnika za dubinsko prepoznavanje kako bi se identifikovalo 14 ključnih delova lica – najviše dela oko očiju, vrha nosa i uglova usana – koja se potom koristila za obučavanje algoritama koji su skicirali osnovnu strukturu lica. Neuralne mreže mogu da mapiraju osnovne delove lica i kada su sakrivena, tako što mere razdaljinu između određenih ključnih tačaka, pa te mere koriste za prepoznavanje neke osobe kada je bez maske.

Pročitajte i:  Maskom protiv prepoznavanja lica

PCPress.rs Image

U slučajevima kada su lica bila zaklonjena šeširom ili maramom, neuralne mreže su uspele da ih prepoznaju na fotografijama na kojima su bila otkrivena u 56% slučajeva, a kada se radilo o kombinaciji više maski taj procenat je pao na 43%. To govori o tome da sistem još uvek nije spreman za korišćenje u praksi, ali upućuje na to da bi ove, ili slične, tehnologije mogle da se koriste u budućnosti.

U Britaniji i Sjedinjenim američkim državama bezbednosne agencije već neko vreme koriste tehnike za prepoznavanje lica. Prvo hapšenje na osnovu ovakve identifikacije dogodilo u Britaniji u junu 2017. godine, a prema istraživanjima Univerziteta iz Georgetown-a skoro polovina odraslih Amerikanaca – oko 117 miliona – se već nalazi u policijskim bazama za prepoznavanje lica.

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,