BIZIT plus

Teksas tuži Google zbog prikupljanja podataka

Teksas je podneo tužbu protiv Google-a zbog navodnog prikupljanja biometrijskih podataka miliona Teksašana. Regulatorni organi navode da je kompanija bez odgovarajuće saglasnosti prikupila podatke korisnika.

PCPress.rs Image

Nove tužbe protiv Google-a

U žalbi se navodi da je kompanijama koje posluju u Teksasu više od decenije zabranjeno da prikupljaju lica, glasove ili druge biometrijske podatke ljudi bez prethodnog, informisanog pristanka.

“Google je od 2015. godine, prikupljao biometrijske podatke od bezbroj Teksašana. Kompanija je koristila njihova lica i njihove glasove za svoje komercijalne ciljeve.”

Kompanija je prikupila fotografije preko proizvoda kao što su Google Photos, Google Assistant i Nest Hub Max, navodi se u saopštenju.

Google je rekao da će se boriti protiv tužbe. Kompanija navodi da korisnici tih usluga imaju opciju da isključe funkciju biometrijskog prikupljanja podataka.

„AG Paxton ponovo pogrešno opisuje naše proizvode u još jednoj tužbi bez premca“. „Prikazaćemo dokumente na sudu“, rekao je potparol Google-a.

Tužba je samo još jedna u nizu tužbi koje su mnoge države podnele protiv Google-a. Države tuže Google zbog navodne nepoštene prakse u pogledu privatnosti.

Pročitajte i:  Apple prva Vision Pro beta verzija  

Arizona je dobila jednu tužbu početkom oktobra od 85 miliona dolara. Teksas, Indijana, država Vašington i okrug Kolumbija tužili su Google u januaru zbog onoga što su nazvali obmanjujućim praksama praćenja lokacije koje zadiru u privatnost korisnika.

Državni tužilac Teksasa Ken Paxton, rekao je u saopštenju da „neselektivno prikupljanje“ takvih podataka „neće biti tolerisano“.

Izvor: Reuters

Facebook komentari: