BIZIT plus

Telegram nije odustao od svoje kriptovalute „Gram“

Dok se Facebook kriptovaluta Libra suočava sa izazovima zakonodavaca, druga društvena platforma se priprema za pokretanje sopstvene digitalne valute. Prema izveštaju New York Times-a, Telegram ima za cilj da lansira sopstvenu kovanicu, Gram, u naredna dva meseca.

PCPress.rs Image

Reč je o valuti za koju se već neko vreme govori da će raditi sa decentralizovanom strukturom sličnom Bitcoin-u. Kovanice će se očigledno čuvati u Gram digitalnom novčaniku, koji Telegram planira da ponudi svojim 200 miliona globalnih korisnika.

Međutim, kriptovaluta je u velikoj meri stvorena od kruga ulaganja u kompaniju u iznosu od 1,7 milijardi dolara iz 2018. godine. U pravnim dokumentima koje je video Times, Telegram je obećao investitorima da će isporučiti Gram do 31. oktobra ili vratiti njihov novac, tako da je kompanija pod pritiskom krajnjeg roka.

Sama priroda Telegrama će dodati sloj složenosti takođe. Platforma omogućava korisnicima da šalju enkriptovane poruke između telefona, zbog čega je postala omraženija kod nekih vlada. Kompanija je uvek poslovala sa nivoom ne transparentnosti, a s obzirom na planove da operiše sa Gramom poput Bitcoina – što bi moglo da olakša izbegavanje propisa – verovatno će se naći pod prilično intenzivnim nadzorom ako ne završi u skladu sa obećanim rokom za pokretanje.

Pročitajte i:  Meta se zatvara u Turskoj

Izvor: Engadget

Facebook komentari: