ERP 2024

HR 5183 b: Astronomi otkrili planetu koja se razlikuje od ostalih

Astronomi nove planete otkrivaju tako što posmatraju zvezde oko kojih ove kruže, budući da ako je planeta dovoljno velika zaklanja zvezdu taman toliko da astronomi mogu da primete treperenje. Predmet ovakvog posmatranja bila je i zvezda HR 5183, koju su eksperti posmatrali u poslednjih 20 godina uz pomoć čak tri teleskopa, te pronašli veliku planetu, koja je oko tri puta veća od Jupitera, kako kruži oko nje, prilično neobičnom putanjom u obliku jajeta.

PCPress.rs Image

Novootkrivena planeta dobila je ime HR 5183 b, a oko svoje zvezde putuje linijom koja ukazuje na to da joj je za jedan krug potrebno između 45 i 100 godina. I upravo je orbita ono što je čini neobičnom, a naučnici su i ranije pronalazili nebeska tela sa eliptičnim orbitama, samo što nisu bila toliko udaljena od svojih zvezda. Tako se ova planeta razlikuje od planeta u našem solarnom sistemu, ali i od svih otkrivenih egzoplaneta, pa HR 5183 b putuje daleko od svoje zvezde, putanjom koja se smatra retkom u kosmosu. Orbita Plutona se, na primer smatra neobičnom, ali je putanja HR 5183 toliko drugačija da ukazuje na to koliko bi neki drugi planetarni sistemi mogli da se razlikuju od našeg.

Pročitajte i:  NASA: Neverovatan video sa Jupiterovog meseca

Naučnici su istakli da nova planeta predstavlja model za ideje o drugim solarnim sistemima, te dokaz da je kosmos bogat i da obiluje različitostima koje još uvek ne možemo ni da zamislimo.

Izvor: C Net

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,