ERP 2024

Telekom predstavio LoRa mrežu – osnovu za razvoj IoT ekosistema

Telekom Srbija je danas, 31. 07. 2018. godine, predstavio najsavremeniju infrastrukturu namenjenu IoT rešenjima – LoRa mrežu. LoRa mreža omogućava povezivanje i međusobnu komunikaciju velikog broja najrazličitijih uređaja i senzora, i predstavlja osnovu za razvoj IoT ekosistema, tačnije digitalizaciju i digitalnu transformaciju društva u celini.

Ističući da LoRa mreža predstavlja jedan od stubova procesa digitalizacije u svim sferama života, generalni direktor Telekoma Srbija, Predrag Ćulibrk, izjavio je: „Ponosni smo što danas puštamo u rad IoT mrežu, koja je bazirana na savremenoj LoRa tehnologiji, koja kroz ekosistem senzora obezbeđuje sve preduslove za kreiranje najrazličitijih poslovnih rešenja. Izuzetno smo zadovoljni što smo sa našim partnerima iz Bitgear-a kreirali senzorski uređaj, uspostavljajući bezbednosnu kontrolu nad našom podzemnom kablovskom infrastrukturom, jednim od ključnih resursa za nesmetano poslovanje.“

„Saradnjom države i domaćih startap i inovativnih kompanija, podržavamo razvoj domaćeg IT sektora. Ujedno, dobijamo razvijena rešenja koja su naša intelektualna svojina, povećavamo vrednost domaćih kompanija, javnih i privatnih, a Srbija postaje destinacija koja se prepoznaje kao centar tehnologija i inovativnih rešenja, i kao izvoznik znanja“, rekla je Ana Brnabić, predsednik Vlade Srbije. Prema njenim rečima, kompanija Telekom je pokazala kako treba da se tržišno razmišlja. „Telekom Srbija je jedna od retkih državnih kompanija koja je rešenje pronašla u saradnji sa domaćom kompanijom, a ovaj proizvod, za kojim će, verujem, biti potražnja na globalnom nivou, napravljen je u Srbiji“, naglasila je Brnabić.

Predsednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež pozvao je kompanije da se upoznaju se mogućnostima LoRa mreže i da je iskoriste kao platformu za razvoj novih proizvoda i usluga, digitalizaciju i unapređenje poslovanja.

Dejan Dramićanin, osnivač Bitgear-a, tim povodom je izjavio: „Naše rešenje na inovativan način koristi najsavremenija svetska dostignuća u telekomunikacionoj i industriji senzora, a projekat koji smo vam danas prikazali spada u red najvećih IoT projekata u Evropi i predstavlja rezultat domaćeg znanja. Radom na ovom projektu smo stekli i referencu za izvoz originalnog domaćeg rešenja, tako da za naš proizvod već postoje interesovanja u Evropi, Južnoj Americi i Africi.“ LoRa mreža trenutno pokriva Beograd i njegovu širu okolinu, a uskoro će pokrivati teritoriju cele Srbije.

Facebook komentari: