BIZIT plus

AI sistem Fox-a predviđa publiku filma na osnovu trejlera

Istraživači iz 20th Century Fox-a su kreirali sistem dubokog učenja (mašinsko učenje) koji može da predvidi ko će najverovatnije gledati film zasnovan na trejleru. Zahvaljujući algoritmu koji je povezao stotine trejlera sa izveštajima o broju publike, AI je u stanju da napravi vezu između vizuelnih elemenata u trejlerima (kao što su boje, lica, pejzaži i osvetljenje) i gledanosti filma u okvirima određenih demografskih grupa. Trejler sa dosta likova koji pričaju i toplim bojama može da se dopadne drugačijoj grupi ljudi od trejlera sa napadnim bojama i brzim kadrovima.

Primetno, pristup dubokog učenja već izgleda da radi u uslovima stvarnog sveta. Dok je Fox koristio postojeće filmove kao merilo, takođe je imao uspeha u predviđanju gledanost budućih filmova. Naravno, vizuelni znaci u novom filmskom trejleru dali su ideju o tome kakva bi bila poseta nekoliko meseci kasnije. U ovom sistemu postoje nedostaci, na primer, ne uzimaju se u obzir privremene informacije, za šta Fox koristi primer eksplozije nakon automobilske vožnje.

Međutim, Fox ističe i druge praktične primene. AI sistem može da pomogne studijima u stvaranju trejlera za koje znaju da će se dopasti specifičnoj publici. Ovo je bitno u eri strimovanja kada se bioskopi takmiče da privuku gledaoce koji isto tako mogu da ostanu kod kuće i gledaju nešto na Amazon-u i Netflix-u.

Pročitajte i:  Google i Hugging Face - „superkompjuter” iza AI 

Izvor: Engadget

Facebook komentari: