BIZIT plus

Telekom Srbija: Novi digitalni TV standard u Srbiji

PB210205

Jedna od najinteresantnijih prezentacija na ovogodišnjem TELFOR-u je prezentacija Telekoma i TV Fox u kojoj je demonstrirano prvo eksprerimantalno DVB-T2 emitovanje u regionu. DVB-T2 je novi standard za digitalno emitovanje TV programa putem mreže zemaljskih predajnika koji uz primenu MPEG-4 AVC (H.264) video kompresije dozvoljava prenos velikog broja kako standardnih tako i HDTV programa u okviru jednog UHF/VHF radio kanala.
Sistem je realizovan posredstvom dve mreže za obradu i prenos TV signala kojima raspolaže Telekom, a koje su u potpunosti digitalne i zasnovane na IP/MPLS arhitekturi. 
Iako je to manje poznato, Telekom Srbija se već duže vreme bavi akvizicijom TV i radio sadržaja za različite namene, zbog čega je izgrađena kontribuciona TV mreža velikih kapaciteta. Ova mreža je prva (i za sada jedina) nacionalna mreža koja signale svih značajnijih domaćih televizija čini dostupnima u digitalnom formatu širom zemlje i u okruženju.
Telekom Srbija takođe poseduje mrežu za primarnu TV distribuciju kojom se TV sadržaji prenose do svih primarnih lokacija sa TV predajnicima nacionalnih TV kuća, širom Srbije. Usluge ove mreže trenutno koriste TV Fox, B92 i TV Košava, a premda ove televizije još uvek emituju analogno, sama mreža je digitalna i kao takva spremna za DVB-T2.
Mladen Mijatović iz Telekoma je prisutnim slušaocima objasnio princip centralizovanog formiranja DVB multipleksa koji je realizovan u Telekomu, a koji se zasniva na prikupljanju sadržaja iz TV studija pomoću kontribucione mreže i prenosu multipleksa do digitalnih TV predajnika širom Srbije posredstvom mreže za primarnu distribuciju.
Budući gledaoci će koristiti SetTop Box da bi pomoću obične antene pratili digitalnu zemaljsku televiziju druge generacije. Na TELFOR-u je demonstrirano emitovanje čak 13 digitalnih TV programa u standardnoj rezoluciji, kao i mešovito emitovanje sa jednim HDTV programom i osam SDTV programa na 21. UHF kanalu.

Pročitajte i:  Fortinet sajberzaštita za industrijske kontrolne sisteme

Izvor: Telekom Srbija

Facebook komentari: