Telekomunikacione kompanije traže od Big Tech-a podelu troškova za infrastrukturu

Nemački Deutsche Telekom, francuski Orange, španska Telefonica i 13 drugih evropskih telekomunikacionih provajdera vrše veliki pritisak na Big Tech. Operateri zahtevaju da tehnološke kompanije podele troškove mrežne infrastrukture. Kompanije kao razlog navode energetsku krizu i ciljeve EU o klimatskim promenama.

PCPress.rs Image

Podela troškova za održavanje i nadogradnju infrastrukture

Pritisak telekomunikacionih kompanija dolazi u trenutku kada se Evropska komisija priprema da zatraži povratne informacije od obe strane. Zatim EU, može da donese zakonski predlog koji bi mogao da natera tehnološke kompanije da podele troškove infrastrukture. Big Tech bi trebao da pomogne u troškovima uvođenja 5G tehnologije i optičkih kablova širom Evropske unije, konkretno u 27 zemalja.

Sektoru koji godišnje ulaže oko 50 milijardi eura u infrastrukturu, potrebno je više sredstava i to hitno, navode izvršni direktori kompanija u saopštenju.

“Troškovi planiranja i građevinskih radova se povećavaju. Cene optičkih kablova, skoro su se udvostručile u prvoj polovini 2022.godine. Zatim, povećanja cena energije i cena drugih komponenti takođe pogađaju sektor telekomunikacija”.

„Pravovremena akcija je neophodna. Evropa je propustila mnoge mogućnosti koje nudi potrošački internet. Sada mora brzo da izgradi snagu za doba metaverzuma“. „Da bi se to dogodilo i da bi bilo održivo tokom vremena, verujemo da najveći generatori saobraćaja treba da daju pravičan doprinos značajnim troškovima koje trenutno nameću evropskim mrežama“, navode iz kompanija.

Pročitajte i:  Evropa ponovo protiv Apple-a

Ostale kompanije koje su potpisale ovo saopštenje su: Vodafone, Bouygues Telecom, KPN, BT Group, TIM Group, Telia Company, Fastweb i Altice Portugal.

Evropski telekom operateri tvrde da američke tehnološke firme kao što su Google, Meta i Netflix čine više od polovine internet saobraćaja. Operateri navode, da tehnološkse firme treba da snose deo troškova za nadogradnju infrastrukture. Big Tech je odbio takve zahteve, uz obrazloženje da već ulažu u opremu i tehnologije za efikasniju isporuku sadržaja.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,