Top50 2023

Telenor predstavio studiju “Bezbednost dece na internetu”

Kompanija Telenor Srbija predstavila je danas izveštaj o održivom poslovanju za 2012. godinu. U 2012. godini sprovedeno je 19 projekata, rekao je Uve Fredhajm, a telekomunikaciona kompanija, kao što je Telenor, ima odgovornost jer predstavlja deo naših svakodnevnih života.

Uve Fredhajm, generalni direktor Telenora, Ivana Matijevic, menadzer spoljnih poslova Telenora i Dobrinka Kuzmanovic,  Institut za psihologijuMeđu projektima koje je Telenor sproveo, a u koje je ukupno uloženo 33 miliona dinara, nalaze se internet parkovi i interketn klupobi, zaštita životne sredine i drugi projektu.

„Posebno bih izdvojio naše napore da što većem broju ljudi omogućimo da iskoriste prednosti pristupa digitalnim tehnologijama. Svesni smo da to prate određeni rizici i posvećeni smo pronalaženju najboljeg načina za njihovo što bezbednije korišćenje“, rekao je Fredhajm.

Jedna od društvenoodgovornih aktivnosti kompanije Telenor je i u oblasti zaštite dece na internetu, a konsultantska kuća Boston Consulting Group (BCG) na zahtev Telenor grupe pripremila je studiju pod nazivom „Bezbednost dece na internetu“, čiji su rezultati predstavljeni danas.

U njoj je izneto predviđanje da će u 2017. godini više od pola miliona dece u Srbiji imati pristup internetu, kao i procena da su u 2012. deca koja su koristila internet i mobilne usluge bila izložena riziku srednjeg nivoa.

„Naši rezultati su pokazali da je u poslednjih godinu dana 26 odsto ispitanih srednjoškolaca, jednom ili više puta, bilo izloženo uznemiravanju telefonskim pozivima, 23 odsto njih je dobijalo SMS poruke uznemirujućeg sadržaja, 17 odsto su bili žrtve uznemiravanja na socijalnim mrežama, a 11 odsto iskusilo je neželjeno snimanje mobilnim telefonom ili kamerom“, rekla je Dobrinka Kuzmanović, istraživač-saradnik iz Instituta za psihologiju, Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Ona je istakla da je uloga roditelja u prevenciji digitalnog nasilja od izuzetnog značaja, ali je ukazala i na „digitalni jaz“ koji postoji između učenika i roditelja, jer 15 odsto roditelja, prema sopstvenoj izjavi, ne koristi računar, niti internet, dok 76 odsto srednjoškolaca smatra da njihovi roditelji vladaju računarom i internetom slabije od njih.

„Gotovo svi roditelji smatraju da bi škola trebalo da ih upozna sa stepenom prisustva digitalnog nasilja i merama zaštite, ali su i svesni da škola ne može mnogo da učini bez njihove podrške“, rekla je Kuzmanovićeva.

Na konferenciji je rečeno i da je bezbednost dece na internetu oblast kojom treba svi da se bavimo, kao društvo u celini, a da je jedna od bitnih stavki i postojanje dobrih zakonskih okvira koji bi trebalo da promovišu aktivno učešće u gonjenju počinilaca krivičnih dela

Na sajtu kompanije Telenor možete pronaći prezentaciju studije, a tamo je dostupan i pomenuti izveštaj.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,

One thought on “Telenor predstavio studiju “Bezbednost dece na internetu”

Comments are closed.