BIZIT plus

Telenor prodao kompaniju u Srbiji

Telenor definitivno napušta Srbiju nakon 12 godina. Kompanija je ovom prodajom takođe kompletno izašla iz Crne Gore, Mađarske, i Bugarske. 

Telenor prodao kompaniju u Srbiji

Telenor je prodao PPF grupi svoje mobilne operacije u Srbiji, Crnoj Gori, Mađarskoj i Bugarskoj za 2,8 milijardi evra, a transakcija uključuje i provajdera tehničkih usluga Telenor Common Operation. Iako se pričalo o prodaji već duže vreme, ipak predstavlja iznenađenje izlazak Telenor grupe iz zemalja centralne i istočne Evrope.  

Telenor operacije u regionu centralne i istočne Evrope donele su profit kompaniji u iznosu od 11,8 milijardi norveških kruna, što je 9 odsto ukupnih prihoda Telenor grupe.  Prošle godine ove kompanije su Telenor grupi donele 4,1 milijarde norveških kruna, odnosno oko 8 odsto bruto prihoda. Ove lokalne kompanije su imale ukupno 9 miliona korisnika i 3.500 zaposlenih. CEO Telenora Sigve Brekke objavio je odluku Telenor Group:

Strategija Telenor grupe je bazirana na rastu, efikasnosti i siplifikaciji. Sa prodajom mobilnih operacija u centralno-istočnoj Evropi, preduzeli smo važan korak ka pojednostavljivanju i fokusiranju Telenor portfolija na regiona sa najsnažnijim potencijalom.  Nakon ove transakcije Telenor će biti fokusiran na fiksnu i mobilnu telefoniju u Skandinaviji i drugim jakim pozicijama u Aziji. Telenor je siguran da će PPF Group biti dobar vlasnik za kompanije u regionu centralne i istočne Evrope.

PPF je najveća investiciona grupa u centralno-istočnoj Evropi sa ulaganjima od preko 35 milijardi evra. Kompanija ulaže u različite sektore, uključujući bankarstvo, nekretnine, rudarstvo i telekomunikacije. Među skorašnjim akvizicijama su O2 Češka od Telefonike 2013. i Nova Broadcasting Group u Bugarskoj 2018. godine.

PPF Group kupovinom Telenor Srbija ulazi na domaće tržište telefonije

„Ovom kupovinom, PPF grupa proširuje svoj telekomunikacioni portfolio na još četiri zemlje ispunjavajući svoj dugoročni cilj da postane evropski operator srednje veličine, kao i da iskoristi svoje iskustvo za jačanje tržišne pozicije“, izjavio je Ladislav Bartoníček, predstavnik PPF grupe odgovoran za telekomunikacije. 

Transakcija zahteva dobijanje neophodnih regulatornih odobrenja i očekuje se da bude završena u trećem kvartalu 2018. godine. Od prvog kvartala 2018. operacije u regionu centralne i istočne Evrope tretiraće se da su u „procesu prodaje“ i neće biti uključene u naredne finansijske izveštaje Telenor grupe. Procenjuje se da će transkacija rezultirati knjigovodstvenim dobitkom posle poreza u iznosu 3 milijarde NOK, koji će biti evidentirani posle završetka transakcije. 

Odlazak Telenora sa Balkana

Mobilne operacije u regionu centralne i istočne Evrope bile su u vlasništvu Telenora 25 godina. Na mađarsko tržište ušao je 1994. godine kupovinom Pannona, i kasnije proširio prisustvo u regionu pokretanjem mobilnih usluga u Crnoj Gori 1996, i kupovinom Mobi 063 u Srbiji 2006. godine. Telenor je 2013. kupio kompaniju Globul u Bugarskoj. 

Telenor Srbija deo je Telenor grupe, jednog od najvećih svetskih mobilnih operatora koji ima 178 miliona korisnika na 12 tržišta. Telenor je najveći pojedinačni investitor u Srbiji sa ulaganjem od dve milijarde evra tokom deset godina poslovanja, sa više od tri miliona korisnika. Ova kompanija ima 120 prodavnica u 84 grada, oko 1.000 zaposlenih i pokriva celokupno stanovništvo Srbije mobilnim internetom. Da se nešto dešava na tržištu mobilne telefonije bilo jasno nakon objava da se Telenor prodaje kompanije američkom fondu

Izvor: Telenor

Pogledajte i: Video nadzor Face Detection – Portal Videonadzor.Net
Facebook komentari: