BIZIT plus

Tesla će tužiti vlasnike Cybertrucka ako prodaju vozilo u roku od godinu dana

Kompanija je dodala sekciju o Cybertruck-u u svoj ugovor o kupovini pre prvih isporuka 30. novembra.

PCPress.rs Image

“Cybertruck Only”

Nova klauzula “Cybertruck Only” u Teslinom ugovoru o kupovini propisuje da kupci ne mogu prodati svoje novo vozilo u prvoj godini, osim ako nemaju eksplicitnu dozvolu od proizvođača automobila. Ako učine suprotono mogu biti tuženi. Kompanija je upravo ažurirala svoj ugovor o porudžbini vozila pre prvih isporuka Cybertruck-a, koju su planirane za 30. novembar.

Prema uslovima koji su ovog vikenda kružili društvenim mrežama, Tesla navodi da “može tražiti sudsku naredbu kako bi sprečila prenos vlasništva vozila” ako kupci prekrše njenu odredbu o preprodaji. Zatim, kompanija može “zahtevati fiksnu odštetu od u iznosu od 50.000 dolara ili vrednost koja je primljena kao naknada za prodaju u zavisnosti koja cifra je veća.” Takođe, prema novim uslovima korisnicima koji prodaju vozila može biti zabranjena kupovina Teslinh vozila u budućnosti.

Tesla navodi da može odobriti izuzetke nekima koji žele da prodaju svoj Cybertruck u prvoj godini. Međutim, oni ali moraju dobiti pismenu saglasnost. Ako kompanija pristane, otkupiće automobil po sniženoj ceni. Pre svega toga, kompanija će odbiti 0,25 dolara po svakom pređenom kilometru vožnje, plus troškove habanja i troškove eventualnih popravki.

Pročitajte i:  Tesla okončava dugotrajni pravni spor zbog rasne diskriminacije sa bivšim zaposlenim 

Druga opcija je da će vlasniku dozvoliti da proda vozilo trećem kupcu. Teslin Cybertruck će prvo biti pušten u prodaju samo odabranom broju kupaca. Vozilo neće ući u masovnu proizvodnju do 2024. godine. Shodno tome, kompanija pokušava da upozori preprodavce koji će eventualno pokušati da profitiraju od toga što će u početku biti dostupan mali broj ovog vozila.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: