Tesla isporučila više od 405.000 vozila i postavila novi rekord

Očekivanja analitičara bila su da će kompanija isporučiti oko 418.000 vozila tokom četvrtog kvartala.

PCPress.rs Image

Tesla je u četvrtom kvartalu proizvela ukupno 439.701 vozilo

Prema izveštajima, Tesla je isporučila 405.278 EV u poslednja tri meseca 2022. godine. Taj cifra predstavlja novi rekord za kompaniju. Ipak taj broj isporučenih vozila bio je manji od očekivanja analitičara. Krajem decembra analitičari su predviđali da će Tesla isporučiti oko 418.000 vozila u četvrtom kvartalu. Godinu dana ranije u istom periodu, kompanija je isporučila 308.600 automobila.

Prema izveštajima Tesle, Model 3 i Model Y činili su većinu isporuka kompanije u četvrtom kvartalu 2022. godine. Ukupno 388.131 vozilo stiglo je do potrošača pre kraja godine. Teslini skuplji automobili Model S i Model X imali su skromnih 17.147 isporuka u istom vremenskom periodu. Tesla je u četvrtom kvartalu proizvela ukupno 439.701 vozilo. Tako je kompanija postavila još jedan rekord.

Godina je ipak završena dobro po Teslu. Čak i pre nego što je Elon Musk preuzeo Twitter, Tesla je bila suočena sa makroekonomskim i logističkim izazovima koji su usporavali rast. Kao i ranije ove godine, ograničenja usled korona virusa u Kini primorala su Teslu da obustavi i smanji proizvodnju u svojoj Gigafabrici u Šangaju. Takođe, Tesla je zatvorila fabriku tokom poslednje nedelje decembra, zbog zabrinutosti da se kompanija suočava sa slabom potražnjom na najvećem svetskom automobilskom tržištu. Tesla je u četvrtom kvartalu takođe imala problema sa obezbeđivanjem prevoza za vozila.

Pročitajte i:  Tesla će potrošiti 500 miliona dolara na mrežu punjača

Vrtoglavo upravljanje Elon-a Musk-a, Twitter-om i ponovljene rasprodaje Teslinih akcija doveli su do dramatičnog pada vrednosti akcija Tesle. U decembru, Tesline akcije pale su za 33 procenta pre nego što su porasle u iščekivanju izveštaja kompanije u četvrtom kvartalu. Tesla će objaviti konačne rezultate za četvrti kvartal 25. januara i održati godišnju prezentaciju Dana investitora 1. marta.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,