BIZIT plus

Tesla konačno počinje proizvodnju Semi kamiona

Pet godina nakon što je izvršni direktor Elon Musk zvanično predstavio svoju Semi, Tesla je isporučila svoje prvo službeno proizvodno vozilo Pepsi-ju. Proizvođač pića je naručio ukupno 100 vozila.

Tesla konačno ulazi u proizvodnju Semi kamiona

Cena Tesla Semi modela znatno veća od prvobitne

Prvi put prikazan 2017. godine, Tesla Semi je prvobitno trebalo da se prodaje za 150.000 dolara i 180.000 dolara za verzije od 300 i 500 milja. Te cene su sada veće za 60.000 dolara za standardnu dizel verziju, ali Tesla procenjuje da njena vozila mogu da rade 20% efikasnije. Svaka vozilo biće opremljeno masivnim baterijama od 1 MW. Takođe, Semi je takođe opremljen poboljšanim mogućnostima autopilota, kao i sistemima za ublažavanje uticaja udarnim nožem, senzorima mrtvog ugla i evidentiranjem podataka za upravljanje voznim parkom.

Pošto su rezervacije otvorene 2017., Musk je tada rekao da će isporuke početi dve godine kasnije, 2019. Do aprila 2020., Tesla je zvanično pomerio taj datum isporuke na 2021., navodeći kašnjenja u proizvodnji i probleme u lancu snabdevanja izazvane COVID -19 pandemijom. Novi datum isporuke je ponovo pomeren, ovog puta na 2022., navodeći i trenutni globalni nedostatak procesora i ograničenu proizvodnju baterija za nove ćelije. Počev od maja ove godine, Tesla je ponovo počeo aktivno da prima rezervacije uz depozit od 20.000 dolara za novi model.

Pročitajte i:  Ukradena Teslina tehnologija baterije prodata je na Youtube

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,