BIZIT plus

Tesla kupuje Hibar, kompaniju za proizvodnju baterija

Tesla želi da sve aspekte proizvodnje električnog automobila stavi pod jedan krov. S tim ciljem planira da kupi Hibar Systems, kanadsku kompaniju koja se specijalizovala za proizvodnju baterija za električne automobile, ali i za ostale visoko-tehnološke uređaje. Oni su nedavno otvorili i nov proizvodni sistem za sklapanje litijum-jonskih baterija koje se pune veoma brzo.

PCPress.rs Image

Za sada još uvek nije poznato kada će se desiti preuzimanje, ali Tesla je na listu svojih kompanija dodao Hibar od 2. oktobra, a Hibar je od 16. septembra „smanjio“ svoj sajt na jednu stranicu na kojoj se nalaze samo kontakt informacije.

Ovo je samo još jedna u nizu kupovina koju je Tesla obavila, ili planira da obavi u narednom periodu. Nedavno su preuzeli Maxwell, kompaniju koja razvija litijum-jonske elektrode nove generacije. Potpisali su i petogodišnji ugovor sa vodećim kanadskim istraživačem Džefom Danom na polju baterija, koji je nedavno objavio istraživanje u kome sugeriše da je moguće napraviti bateriju sa autonomijom od milion milja.

Pročitajte i:  Prodaja EV raste samo 21% u 2024. 

Tesla već neko vreme najavljuje in-house proizvodnju baterija, ali sada njihove namere postaju izraženije. Kupovinom Hibar-a, pokušaće da se oslobodi zavisnosti od Panasonic-a i LG Chem-a, od kojih trenutno nabavlja baterije, a obezbediće i punu kontrolu nad njihovom proizvodnjom. To je razumljiv, ali i donekle iznuđen potez, jer za razliku od pre nekoliko godina, kompanija se sada suočava sa sve izraženijom konkurencijom.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: