PC Press - Backup obavezno!

Tesla kupuje Hibar, kompaniju za proizvodnju baterija

Tesla želi da sve aspekte proizvodnje električnog automobila stavi pod jedan krov. S tim ciljem planira da kupi Hibar Systems, kanadsku kompaniju koja se specijalizovala za proizvodnju baterija za električne automobile, ali i za ostale visoko-tehnološke uređaje. Oni su nedavno otvorili i nov proizvodni sistem za sklapanje litijum-jonskih baterija koje se pune veoma brzo.

Za sada još uvek nije poznato kada će se desiti preuzimanje, ali Tesla je na listu svojih kompanija dodao Hibar od 2. oktobra, a Hibar je od 16. septembra „smanjio“ svoj sajt na jednu stranicu na kojoj se nalaze samo kontakt informacije.

Ovo je samo još jedna u nizu kupovina koju je Tesla obavila, ili planira da obavi u narednom periodu. Nedavno su preuzeli Maxwell, kompaniju koja razvija litijum-jonske elektrode nove generacije. Potpisali su i petogodišnji ugovor sa vodećim kanadskim istraživačem Džefom Danom na polju baterija, koji je nedavno objavio istraživanje u kome sugeriše da je moguće napraviti bateriju sa autonomijom od milion milja.

Pročitajte i:  Tesla (ponovo) podiže cenu za „Full Self-Driving“ opciju

Tesla već neko vreme najavljuje in-house proizvodnju baterija, ali sada njihove namere postaju izraženije. Kupovinom Hibar-a, pokušaće da se oslobodi zavisnosti od Panasonic-a i LG Chem-a, od kojih trenutno nabavlja baterije, a obezbediće i punu kontrolu nad njihovom proizvodnjom. To je razumljiv, ali i donekle iznuđen potez, jer za razliku od pre nekoliko godina, kompanija se sada suočava sa sve izraženijom konkurencijom.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
PC Press - Telefoni, leto 2020

Tagovi: , , , , , , ,